Dr. Čivljak: U Fran Mihaljeviću su popunjena stacionarna mjesta, bolesnike ćemo slati u Dubravu…

Dr. Čivljak: U Fran Mihaljeviću su popunjena stacionarna mjesta, bolesnike ćemo slati u Dubravu…

Rok Čivljak, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” izjavio je u Dnevniku HRT-a da su, s obzirom na porast broja zaraženih, u toj klinici popunjena sva stacionarna mjesta. Kaže da ima još mjesta tek na odjelu na kojemu se provodi opservacija za one za koje se ne zna jesu li zaraženi. 

Bolesnike koji zahtijevaju bolničko liječenje nakon popunjavanja stacionarnih mjesta u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” šalje se u KB Dubrava, rekao je Čivljak.

Upala pluća je najčešći razlog za hospitalizaciju bolesnika s  Covidom-19

Govoreći o kliničkoj slici rekao je da se ona nije promijenila te da se pacijenti hospitaliziraju zbog težine kliničke slike, odnosno komplikacija. Istaknuo je da je upala pluća najčešći razlog za hospitalizaciju bolesnika s Covidom-19. Budući da upala pluća izaziva zatajenje disanja, onda bolesnici imaju potrebu za kisikom ili invazivnim metodama te ih je potrebno hospitalizirati kako bi im se pomoglo i spasilo život, pojašnjava Čivljak.

U zimskim mjesecima veći broj respiratornih infekcija

Istaknuo je da je u zimskim mjesecima veći broj respiratornih infekcija koje zajedno izazivaju veći broj oboljelih. Dodaje da će, kako bude rastao broj oboljelih, rasti i apsolutni broj bolesnika koji zahtijevaju bolničko liječenje.

– Neće se klinička slika promijeniti u pojedinca, ali ćemo u ukupnoj populaciji imati veći broj onih koji zahtijevaju bolničko liječenje, pa tako i liječenje u jedinicama intenzivne medicine.

Čivljak: Smrtnost 10% bolesnika koji zahtijevaju liječenje, nije mali broj

Kazao je i da ljudi ponekad misle da je Covid-19 benigna bolest upravo zbog onih prvih pretpostavki da je to smrtonosnija bolest nego što smo mislili. 

– No iako je smrtnost u općoj populaciji 1%, ovisno od države do države, smrtnost 10% bolesnika koji zahtijevaju bolničko liječenje nije mala. Zato treba upozoriti pučanstvo da se ipak radi o ozbiljnoj i smrtonosnoj bolesti te da je potrebno učiniti sve na njezinoj prevenciji.

Gripa može pridonijeti težini kliničke slike kod bolesnika s Covidom-19

Govoreći o mogućnosti “sudara virusa gripe i Covid-19”, Čivljak je kazao da postoje skromna iskustva iz zone na južnoj hemisferi, iz Kine i nekih azijskih država u kojima se pokazalo da virus gripe ipak može pridonijeti težini kliničke slike Covid-19, jer kod bolesnika koji su hospitalizirani zbog Covid-a i kod onih koji su umrli od Covid-a bio je veći udio onih koji su imali koinfekciju s  nekim drugim respiratornim virusom, a naječšće se radilo o virusu gripe.

– U predstojećoj sezoni gripe možemo očekivati, iako nema naznaka da bi ona mogla biti teža od prethodne sezone, da kod bolesnika kod kojih se dogodi koinfekcija s ova dva virusa možemo imati više komplikacija, težu kliničku sliku, a posljedično i veću smrtnost, rekao je zamjenik ravnateljice Klinike “Dr. Fran  Mihaljević”.  

Potvrdio je da se zdravstveni djelatnici boje, od početka epidemije Covid-19, da se među njihovim redovima proširi epidemija. Smatra da bi skrb za bolesnike bila otežana ako bi veći broj zdravstvenih djelatnika bio onemogućen djelovati.  Stoga apelira na zdravstvene djelatnike, ali i svo ostalo pučanstvo u Hrvatskoj,  da se pridržavaju epidemioloških  mjera. 

Čivljak očekuje cjepivo i u RH, nakon što se pojavi na tržištu

Odgovarajući na pitanja o cjepivima, rekao je da ih postoji 10-ak u trećoj fazi kliničkih ispitivanja, što znači da su ona najbliža tome da dobiju licencu i da im bude odobrena primjena.

– Neka se  cjepiva primjenjuju u Kini i Rusiji, ali u ograničenim uvjetima. Za sada, u Europskoj uniji i Sjevernoj Americi nijedno cjepivo nije dobilo odobrenje za kliničku primjenu. No nekoliko cjepiva koja su pri kraju kliničkih ispitivanja mogla bi se naći na hrvatskom tržištu, dodao je. Pojašnjava da je Hrvatska među državama EU-a koje su potpisale ugovor i prednarudžbu za 300 milijuna doza cjepiva, za cijelu EU. Riječ je o tzv. oksfordskom cjepivu. Napominje da se očekuje da će cjepivo biti dostupno i hrvatskim građanima, nakon što prođe treća faza kliničkog ispitivanja te se onda pojavi i na tržištu.

Čestitao je zdravstvenim djelatnicima i stanovnicima Iste što su zadržali nisku stopu zaraze koronavirusom. Nada se da to nije odraz manje stope testiranja.

– Treba slijediti taj svijetli primjer. Propisanih mjera treba se striktno pridržavati. Onda se tako može među građanima zadržati niska stopa zaraženih koronavirusom, izjavio je Čivljak. Donosi Dnevnik HRT