Samohranoj majci brački Vodovod zbog duga isključio vodu, gradonačelnica poručuje: To je nehumano i protuustavno…

Samohranoj majci brački Vodovod zbog duga isključio vodu, gradonačelnica poručuje: To je nehumano i protuustavno…

Odluka “Vodovoda Brač” da zbog neplaćanja računa isključi opskrbu vodom mladoj samohranoj majci u Škripu, izazvala je brojne komentare i reakcije pa i osude na otoku.

Samohrana majka s dvogodišnjim sinom stanuje u zajednici sa svojim ocem, majkom i nonom te uglavnom žive od poljoprivrede. Međutim, korona im je izbila prihode. S druge strane pravo na sigurnu, čistu, zdravu i dostupnu vodu temeljno je ljudsko pravo, stoji u Deklaraciji o vodi koju je 2017. godine donijela Inicijativa “Javno je dobro”. Očito je, međutim, da direktor “Vodovoda Brač” Tonči Trutanić blizak HDZ-u tako ne misli.

Po kazivanju samohrane majke koja ne želi izlaziti u javnost s imenom i prezimenom ovo je drugi put u ovoj godini da im je to komunalno poduzeće uskratilo opskrbu vodom. Prvi put, a to je bilo u siječnju, skinuli su im vodomjer, sada je vodomjer tu, ali su odvrnute cijevi i zavrnuti ventili. Rezultat je isti, ostali su bez vode. Priznat će kako su se neko vrijeme na ilegalan način bili priključili na vodovodnu mrežu, ali je Vodovod to otkrio i stigao s bagerom riješiti taj problem. Tada je, bilo je to u travnju mjesecu, postignut dogovor o načinu plaćanja duga koji se bio popeo na 20 tisuća kuna. Razložno je postaviti pitanje što je radio “Vodovod Brač” koji je dozvolio da dug jednom domaćinstvu naraste na vrtoglavih 20 tisuća kuna. Domaćinstvo u kojemu živi samohrana majka platilo je odmah polovicu duga, dakle 10 tisuća kuna dok je preostalih 10 tisuća trebalo platiti u mjesečnim ratama od po 1200 kuna. Uz to, kazala je sugovornica, trebali su plaćati i redovnu potrošnju, a na dug im je obračunata i zatezna kamata.

Loša financijska situacija nije im omogućila da te mjesečne iznose podmire pa je nastali dug na dan 4. kolovoza iznosio 12.858 kuna.

– Da su nam rate bile manje, a rok otplate duži još bi se nekako i borili. Rezultat toga je da smo ponovno ostali bez vode – kazala je sugovornica.

Na taj čin prva je javno reagirala supetarska gradonačelnica Ivana Marković nakon što joj se samohrana majka iz Škripa, mjesta koji u lokalnom ustroju pripada gradu Supetru, potužila kako je ostala bez opskrbe vodom.

– Isključiti vodu zbog neplaćanja duga je najnehumaniji i protuustavni čin. Postoje druge metode naplate potraživanja, sporazumni dogovori, čak i prisilna naplata, ali zatvaranje vode nikada. Također, nije uredu dopustiti da dug vode naraste i do nekoliko desetaka tisuća kuna, a da se nisu poduzele sve radnje da se dugovanje naplati onda kada su manji i kada je to moguće. Ne može se koristiti instrument isključivanja vode, a da prethodno nisu provedeni svi raspoloživi postupci naplate – rezolutno tvrdi gradonačelnica Marković.

Supetarska gradonačelnica uputila je apel bračkomu Vodovodu da prestane sa zatvaranjem vode ljudima jer je, kako je istaknula, “samovoljno isključenje javne usluge protuzakonito što dokazuje odluka Ustavnoga suda iz 2007. godine”.

Gradonačelnica Marković uputila je dopis Pučkoj pravobraniteljici koja se treba očitovati o ovakvim načinima uskrate opskrbe vodom.

Upravi “Vodovoda Brač” uputili smo pet pitanja u kojima smo tražili da javnosti pojasne nastalu situaciju, visinu duga osobe kojoj su isključili vodu kao i to kojim su aktom odnosno dokumentom i odlukom ovlašteni donijeti odluku o obustavi pružanja javne usluge u ovom slučaju vode.

Evo odgovora koji smo dobili: “Vodovod Brač” nije tijekom prošlog tjedna izvršilo niti jedno isključenje korisnika iz vodoopskrbne mreže na području Grada Supetra. Temeljni zakonski akt koji uređuje poslovanje isporučitelja vodne usluge je Zakon o vodnim uslugama (NN 66/19). To je sve, a o meritumu problema ni riječi. Napominjemo da u našem pitanju uopće nije bilo govora o “prošlom tjednu”.

Nadalje, valja spomenuti kako je Europska komisija poslala svojim članicama direktivu o zaštiti potrošača u kojoj stoji da u vrijeme krize građanima ne smiju isključivati vodu i struju.

Na Braču tenzije podiže i činjenica da direktor Trutanić ima plaću u rangu ministara u hrvatskoj vladi, a njegovi najbliži suradnici bolje su plaćeni od gradonačelnice Supetra i načelnika bračkih općina.

Oglasila se i udruga “Za bolji Supetar” koja smatra isključenje vode protuzakonitim i protuustavnim činom. Oni su pozvali i prozvali bračke jedinice lokalne samouprave koje su vlasnice “Vodovoda Brač” da urazume direktora koji mora postupati i raditi po zakonu.

U međuvremenu je došla i informacija da je u Nerežišćima nekolicini objekata – poslovnih prostora isključena voda, piše Slobodna Dalmacija.