Zajednica branitelja HDZ-a reagirala na “neistine kojima se manupulira javnost”

Zajednica branitelja HDZ-a reagirala na “neistine kojima se manupulira javnost”

Zajednica branitelja HDZ-a “Gojko Šušak” u priopćenju je reagirala na događaje na Markovom trgu kao i na neistine koje se iznose u javnosti vezane uz ovaj događaj.

Iz ove braniteljske zajednice podsjećaju da se u demokraciji institucije biraju na izborima, a iznošenje lažnih informacija o djelovanju Vlade nazivaju “ratom protiv fake newsa i huškanja”.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“S obzirom na nemili događaj koji se zbio u ponedjeljak na Trgu svetog Marka, a koji je još i pokazatelj radikalizacije društva, mi, hrvatski branitelji, potpisnici ovoga priopćenja, dužni smo iznijeti svoje stajalište jer se posljednjih dana razni akteri predstavljaju kao da govore u ime cijele braniteljsko-stradalničke populacije.

Kao oni koji su se borili za demokraciju i institucije Republike Hrvatske, bili spremni dati živote za tu ideju, a zbog sve naše braće koja su dala živote, želimo podsjetiti sve koji podupiru napade na institucije i nedemokratske načine izražavanja mišljenja da se u demokraciji institucije biraju na izborima, koji su bili u srpnju i na kojima je većina hrvatskih građana iskazala svoje mišljenje.

Od početka rada nove Vlade svjedoci smo neprestanoga huškanja pojedinih političara i medija te huškanja putem društvenih mreža, kojim se pokušava utjecati na cjelokupnu javnost, osobito na hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji.

Pojedinci koji na demokratskim izborima nisu ostvarili rezultat kakav su očekivali, neprestano, nakon svojih godišnjih odmora na kojima su bili u srpnju, šire laži i u Hrvatskom saboru i u javnom prostoru. Neki se tiču najbolnijih tema poput samoubojstava hrvatskih branitelja, a pritom nisu nijednu stručnu osobu išta o tome pitali. Paušalno iznose brojke, ne zadirući dublje u problem, ne nude rješenja i prijedloge, nego se koriste najbolnijim temama za osobnu promociju.

Govore i o osobama nestalima u Domovinskom ratu, tvrdeći da se posljednjih godina nije pronašla ni jedna nestala osoba. Ali članovi obitelji govore drukčije, institucije govore drukčije, brojke govore drukčije. U posljednje četiri godine pronađene su 124 osobe.

Sve navedeno su podaci, izjave i obraćanja koji su javno dostupni, ali ih akteri koji iznose neistine namjerno prilagođavaju u svoju korist i manipuliraju javnost.

S obzirom na to da u prvom redu pokušavaju manipulirati braniteljskostradalničkom populacijom, osjećamo dužnost prema našim suborcima izreći istinite i provjerljive podatke.

Ono protiv čega se danas borimo, rat koji danas vodimo, očito je rat protiv fake newsa (neistinitih vijesti), rat protiv huškanja koji potiče nasilno rušenje demokratski izabranih institucija i kaos u društvu. Lažne vijesti koje čitamo, manipuliranje i huškanje imali su svoju ulogu i u nemilom činu koji se dogodio u ponedjeljak na Trgu svetog Marka. Imaju svoju ulogu i u napadima na novinare i zdravstvene djelatnike.

S najboljim namjerama pozivamo sve da preispitaju istinitost izjava pojedinaca, da misle svojom glavom i da se sjete zajedništva koje smo imali u Domovinskom ratu. Zajedništva koje je stvorilo Hrvatsku. Ako ga nemamo danas, ako nemamo konsenzus o elementarnim pitanjima, ne možemo stvoriti nikakvu budućnost. Nakon odlaska prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i ratnog ministra Gojka Šuška, vlada koja je najviše učinila za hrvatske branitelje je upravo ova Vlada na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem. I na tome zahvaljujemo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu te državnom tajniku Stjepanu Sučiću na svemu što rade za pronalazak naših nestalih te svima koji vrijedno rade za dobrobit hrvatskih branitelja.

Ne očekujemo da se s nama svatko slaže, za demokraciju i slobodu mišljenja smo se borili, ali apeliramo da se ne iznose neistine, da se ne huškaju naša ratna braća i da budemo odgovorni prema izabranim institucijama. Kritika nije isto što i iznošenje lažnih vijesti i neistina.

Pozivamo sve da poštuju demokratski izabranu vlast, da poštuju institucije države za koje smo se zajedno borili, da ne manipuliraju hrvatskim braniteljima, da ne iznose lažne vijesti i da ne pridonose kaosu u društvu.” Javlja N1