VIDEO: Policija objavila snimku napada na Trgu sv. Marka…

VIDEO: Policija objavila snimku napada na Trgu sv. Marka…

U Ravnateljstvu policije održava se konferencija za medije policije i nadležnog Državnog odvjetništva, vezano uz istragu kaznenog djela višestrukog pokušaja teškog ubojstva s elementima terorizma, počinjenog ovog ponedjeljka na Trgu sv. Marka u Zagrebu.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina kazao je kako policija od prvog saznanja radi opsežno krim istraživanje u kojem je proveden velik broj mjera i radnji i prema rezultatima dosad provedenih radnji, potvrđeno je da se radi o pokušaju tri teška ubojstva policijskih službenika koji su bili na osiguranju Vlade i Sabora.

Milina je naglasio da je više timova krim policije ali i cjelokupni policijski sastav uključen u prikupljanje obavijesti povezanih s mladićem koji je počinio ovaj čin. Glavni ravnatelj policije izrazio je sućut obitelji Danijela Bezuka. Naglasio je kako može potvrditi da u napadu ima elemenata koji ukazuju na počinjenje djela uz teroristički modalitet.

– I danas smo privjeli jednu osobe na području PU sisačko-moslavačke koju možemo dovesti u vezu s događajima na Markovom trgu. Ta osoba je u pritvoru i trenutno će je ispitati Općinski državni odvjetnik u Sisku, dodao je.

Milina je rekao kako je nakon događaja, od 12. do 16 listopada policija u svom redovnom radu imala osamdeset i tri slučaja dragovoljne predaje oružja. Dodao je kako su u policiji svjesni tog problema.

– Ukupno u tih pet pronašli smo dvanaest automatskih pušaka, četiri poluautomatske puške, šesnaest pištolje, te pedeset i tri ručne bombe, te veliku količinu različitog streljiva i skoro kilogram eksploziva, naglasio je.

Dodao je kako je sa svim načelnicima policijskih uprava održao video konferenciju gdje je ukazao na problem s različitim oblicima ugrožavajućeg ponašanja.

– Zatražio sam da policija poduzima sve preventivne mjere kako bi ta ponašanja prevenirali da bi zaštititli sve građana RH, a i najviše državne dužnosnike, poručio je Glavni ravnatelj policije.

Istaknuo je da je policiji  prvenstveni cilj sigurnost Republike Hrvatske, te svih njezinig građana i turista. Dodao je kako je Hrvatska sigurna turistička zemlja.

Zbog prijetnje predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću te nedozvoljenog posjedovanja oružja policija je na području Kutine privela 63-godišnjaka. Muškarac je u više navrata rekao da vjeruje da bi pokojni Bezuk usmrtio premijera da je to mogao te da on o tome mašta. Kod njega je pronađeno i različito vatreno oružje, streljivo i eksplozivne tvari. Priveden je i 48-godišnjak u Zagrebu, također zbog prijetnje premijeru putem društvenih mreža. U njegovu mobitelu policija je pronašla objavu u kojoj Andreju Plenkoviću prijeti smrću.

Priveden 63-godišnjak

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 63-godišnjim hrvatskim državljaninom sa šireg područja Kutine zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo “Prijetnja” na štetu predsjednika Vlade RH te kazneno djelo “Nedopušteno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari”.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je 63-godišnjak, nakon višestrukog pokušaja teškog ubojstva s elementima terorizma na Trgu svetog Marka u Zagrebu, u najmanje dva navrata, različitim osobama izjavljivao kako, sada pokojni, Danijel Bezuk nije imao za cilj ubiti policajce, već da vjeruje da bi, da ga je vidio, usmrtio predsjednika Vlade.

Pored navedenog, za čin pokušaja teškog ubojstva je naveo da je pokojni to trebao prepustiti njemu i svom ocu, a za sebe je naveo kako on osobno o tome mašta.

U sklopu kriminalističkog istraživanja, temeljem naloga nadležnog suda, policija je obavila pretrage doma, drugih prostorija i vozila te je pronađeno više komada vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari koje je oduzeto.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni 63-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke, a policija je protiv njega podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku.

Policija u Zagrebu dovršila kriminalističko istraživanje nad muškarcem koji je uputio ozbiljne prijetnje za život predsjedniku Vlade

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 48-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo „Prijetnja“ na štetu predsjednika Vlade.
Naime, izvide je zagrebačka policija započela temeljem dostupne informacije o ozbiljnoj prijetnji objavljenoj na društvenoj mreži te je trebalo potvrditi sumnju i provesti kriminalističko istraživanje kako bi se otkrila pozadina profila na društvenoj mreži.
Prijetnja na društvenoj mreži objavljena je 14. listopada u ranim jutarnjim satima oko 5.35 s ciljem da se ozbiljno uznemiri i zastraši osoba kojoj je upućena.
Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 48-godišnjak putem svog mobilnog uređaja pristupio svom profilu na društvenoj mreži te na taj način objavio tekst kojim je iskazao prijetnju usmrćivanjem. Naime, pretragom njegova mobitela policijski su službenici pronašli spornu objavu i na taj način potvrdili sumnju.
Zagrebački su ga policajci uhitili, proveli kriminalističko istraživanje i predali ga pritvorskom nadzorniku dok je kaznena prijava dostavljena nadležnom državnom odvjetniku.

Danijel Bezuk, koji je u napadu na zgradu Vlade teško ranio policajca, na svom je računalu dulje vrijeme pregledavao različite informacije vezane uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Republike Zorana Milanovića.

Naime, policija je pronašla fotografije i tekstove o uredima Vlade i predsjednika, lokacijama tih objekata, rutama kojima se do njih dolazi te aktivnostima premijera i predsjednika. Premijer Plenković je prije nekoliko dana napad okarakterizirao kao teroristički čin. Javlja HRT

https://www.facebook.com/watch/?v=793235704801655