‘Pozdravljamo redizajn Vladinih mjera, ali to neće spasiti poduzetnike, trebamo bespovratna sredstva i kredite za likvidnost”

‘Pozdravljamo redizajn Vladinih mjera, ali to neće spasiti poduzetnike, trebamo bespovratna sredstva i kredite za likvidnost”

Sektor povremenog prijevoza je grana gospodarstva koja stoji na samom rubu propasti pa su poduzetnici iz Inicijative povremenog prijevoza putnika u Dugopolju prosvjedovali jutros da bi upozorili na opasnost od propadanja mnogih tvrtki iz tog sektora i gubitka 20.000 radnih mjesta.

Vlada nove mjere pomoći gospodarstvu pogođenom koronakrizom usmjerene očuvanju radnih mjesta kani predstaviti sutra u podne.

Gošća RTL Danas bila je Maruša Stamać iz Udruge Glas poduzetnika (UGP) s kojom je razgovarao RTL-ov reporter Boris Mišević, a ona je kazala da UGP pozdravlja najave novih Vladinih mjera, ali i da one neće spasiti gospodarstvo – ono što je potrebno su bespovratna sredstva i krediti za likvidnost.

”Mi svakako pozdravljamo redizajn Vladinih mjera i to što će u njih ući veći broj poduzetnika pogođenih koronakrizom, ali hoće li to spasiti poduzetnike – naravno da neće”, upozorila je Stamać.

Kvaka 22 ili zašto je nemoguće dobiti kredit za likvidnost 

”Poduzetnički troškovi su daleko širi od samih plaća, ono što bi svim poduzetnicima trebalo kako bi prebrodili ovu krizu su primjerice bespovratna sredstva o kojima se stalno govori, a kojih još uvijek nema na vidiku i krediti za likvidnost – to trenutno vidimo kao najveći problem”, istaknula je.

Oko tih kredita, naime, jako zapinje: ”Gotovo je nemoguće dobiti kredit za likvidnost iako HBOR i HAMAG daju garantna sredstva, ali kada poduzetnici dođu u banku i traže takav kredit, on je za banku rizičan – upravo zbog pada prometa i to je kvaka 22 koju je stvarno nemoguće razriješiti. Mislimo da bi tu Vlada trebala uskočiti i stati iza poduzetnika”.

Što se tiče redizajniranih mjera, detalji će biti poznati sutra, a dosad se najavljivalo da će trebati predavati manje dokumentacije i da će biti i malo veći postotak skraćivanja radnog vremena, a što se tiče očuvanja radnih mjesta, išlo bi se u skaliranje potpore, sukladno padu u smjeru da neće više trebati iskazati pad prometa od minimalno 60 posto da bi se dobilo potpore, već će se taj prag smanjiti, ali još uvijek se ne zna na koliko.

”Mi smo ministru rada Josipu Aladroviću predložili da to bude 40 posto jer ako je promet pao malo više od pola naravno da je to još uvijek veliki pad prometa. Imali smo već slučajeva da je poduzetnicima falio jedan poen i to je suludo da zbog toga ostanu bez potpora. Ako će biti 40 posto, mi ćemo biti jako zadovoljni jer ne mogu svi ući – bilo bi to idealno, ali mislimo da je 40 posto fer”, kazala je Stamać.

Istaknula je da pozdravljaju smanjenje papirologije: ”Ako će se olakšati pristup potporama na taj način, to je stvarno sjajno i nešto čime smo zadovoljni”. Javlja RTL