Salapić: Da nismo pokrenuli ovrhe, 2021. godine bi imali mnogo veći broj ovrha…

Salapić: Da nismo pokrenuli ovrhe, 2021. godine bi imali mnogo veći broj ovrha…

Od danas se ponovno provode ovršni postupci. Istekao je moratorij uveden zbog epidemije izazvane koronavirusom pa na naplatu stižu neplaćeni računi od travnja do lipnja ove godine. O tom smo problemu, koji pogađa velik broj građana, razgovarali s Josipom Salapićem, državnim tajnikom u Ministarstvu uprave.

“U prvom trenu navale koronavirusa Vlada se odlučila na odgovorno zaključavanje gospodarstva. Nama je više od šest milijardi kuna dano za održanje radnih mjesta, a otpisani su dugovi poduzetnika od dvije milijarde.

Danas smo se bolje upoznali s virusom, a da danas, šest mjeseci kasnije, nismo pokrenuli ovrhe, imali bi 2021. godine mnogo veći broj ovrha. Danas nisu sve ovrhe krenule na naplatu. Pravomoćnosti odluka je potrebno oko dva i pol mjeseca. Građani će imati još vremena za dogovor s ovršiteljima, kako bi mogli na rate platiti”, rekao je Salapić. 

“Temelj za sve ovo je određeni dug – ako ste nešto kupili, a dugujete, morate platiti. Vjerovnik ima svoje obveze koje mora podmiriti, nekada su to i plaće radnicima, a nekada je to i alimentacija. 

Odgovornost je i vjerovnika – mi u našim razgovorima nismo naišli na to da se netko ne želi dogovoriti”, rekao je Salapić. 

Kazao je i kako se radi na poboljšanju Ovršnog zakona.

“Ono što je do sada bilo, da se za dug od 100 kuna vraća 800-1000, sada bi trebalo biti prema novom zakonu biti da se za dug od 100 kuna vraća oko 300-500. Sad bi trebali bržim i efikasnijim postupkom doći do rješenja. Vodimo računa da se sačuva dostojanstvo ovršenika”, rekao je Salapić. Piše N1