Orsat Miljenić: ‘Ne mogu zamisliti da bi Plenkovićev odgovor na Milanovićev poziv za sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost bio negativan’

Orsat Miljenić: ‘Ne mogu zamisliti da bi Plenkovićev odgovor na Milanovićev poziv za sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost bio negativan’

Predsjednik Republike Zoran Milanović od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i pisanim putem je zatražio sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Radikalizacija u društvu koja dovodi do zločina poput napada na Markovu trgu, o čemu je pričao premijer, za predsjednika Republike je ugroza nacionalne sigurnosti.

Službeni odgovor Banskih dvora se čeka, a Plenković je na današnjoj konferenciji za medije prozvao Milanovića zbog netransparentnosti oko putovanja, ali i otkrio samoinicijativno zašto je predstavnik DORH-a u subotu ujutro bio u Banskim dvorima.

Gost RTL Danas bio je predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić, koji se na početku razgovora s RTL-ovom reporterkom Damirom Gregoret Bobić osvrnuo na zahtjeve Povjerenstva za odlučivanje sukoba interesa vezano uz predsjednikova putovanja.

‘Triput smo se očitovali Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa i tu za nas stvar staje. Ovo je potpuno čista stvar i očekujemo da u skorom roku donesu odluku’

Povjerenstvo je, kažu, dvaput tražilo očitovanja od Milanovića, upozorivši da je Ured predsjednika dosad bio preopćenit, a Miljenić je na to ustvrdio: ”Mislim da je bilo čak tri puta i da smo se mi triput očitovali. Dostavljena je sva dokumentacija koju imamo i sve informacije koje imamo i tu priča za nas staje. Očekivati da mi dostavimo nešto što nemamo je neralno i to se neće dogoditi jer se ne može dogoditi – ne možete dostaviti nešto što nikad niste imali”.

”Svakako ovo jest jedan predmet za koji ne dolazi u obzir zatvori na način kao što ni predlažu jer nema nikakve sličnosti s Helsinkijem – ovo je potpuno čista stvar i mi očekujemo da Povjerenstvo u vrlo skorom roku donese odluku”, poručio je.

Helikopterom se, međutim, u dva ljetna mjeseca putovalo 14 puta, no za Miljenića to nije sporno. ”U čemu je tu problem?” – kaže on.

Mnogi se pitaju o razlozima tih putovanja, a predstojnik Milanovićeva ureda kaže: ”Kao prvo – to nije traženo”. Povjerenstvo, međutim, tvrdi da jest. On, pak, na to kaže: ”Ok. To je jedno. Drugo – te vrste upita jednostavno – dakle, Povjerenstvo se bavi predmetom Albanije. Sve što ima veze s tim putovanjem u Albaniju jest dostavljeno od prvog do zadnjeg dokumenta, napravljene su preslike, dostavljene. Također smo rekli Povjerenstvu s obzirom na to da mi nemamo sve podatke da se obrate Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP), Ministarstvu obrane (MORH), koje ima više, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP) jer svi su oni bili uključeni u to putovanje i da dostave i nadam se da je Povjerenstvo napravilo i da im je to dovoljno za donošenje odluke”. 

Oni kažu da nije, a Miljenić odvraća: ”Ako nije, to je isključivo njihov problem”. Odbacio je mogućnost bilo kakve sličnosti s obrazloženjem članova HDZ-a o putu u Helsinki: ”Stvarno nije identično. Nama je u intereseu da se predmet dovede do kraja i to je potpuno čisto putovanje, nema nikakvog sukoba interesa. Dostavili smo sve što imamo i tražimo, inzistiramo, od Povjerenstva da konačno donese odluku. To im je posao, za to dobivaju plaće”.

Što se tiče Milanovićeva poziva Plenkoviću za sazivanjem sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, kazao je da premijer i predsjednik Republike nakon napada na Markovu trgu trebaju sjesti i razgovarati: ”Trebamo razgovarati što treba učiniti da se ovako nešto ne dogodi, a ne samo o onome što se dogodilo”.

”Ne mogu ni zamisliti da bi odgovor bio negativan” kazao je Miljenić odgovarajući je li stigao odgovor Plenkovića, kazavši da zasad još nije te je prisnažio: ”Odgovor će biti pozitivan, ne može biti drugačiji”. Javlja RTL