Plenković je predstavio mjere: Kraće radno vrijeme i potpore…

Plenković je predstavio mjere: Kraće radno vrijeme i potpore…

Naš je cilj da mjerama koje poduzimamo održimo nisku stopu nezaposlenosti, omogućimo likvidnost i što bolju turističku sezonu te da u 2020. osiguramo što manji pad, rekao je premijer

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović održat će u podne konferenciju za novinare o nastavku mjera za očuvanje radnih mjesta radi krize izazvane pandemijom korona virusa. Prenose 24sata

– Do sada smo isplatili skoro sedam milijardi kuna za mjere za očuvanje radnih mjesta – rekao je Plenković te rekao kako, kada se u to ubroje i doprinosi, dolazi do 10 milijardi kuna. 

Poručio je i kako će još netko vrijeme trebati pronalaziti rješenja za gospodarske aktivnosti. 

– Broj oboljelih raste, raste i u Hrvatskoj. Više od pet tisuća aktivnih slučajeva u Hrvatskoj, četiri puta više nego 1. listopada – poručio je. 

– Naš je cilj da mjerama koje poduzimamo održimo nisku stopu nezaposlenosti, omogućimo likvidnost i što bolju turističku sezonu te da u 2020. osiguramo što manji pad. U ovom procesu promišljanja mi smo osluškivali feedback, potrebe, signale naših socijalnih partnera – sindikata i poslodavaca, kako bismo što bolje odgovorili na izazove. Ovaj novi paket predstavljam i na temelju tih konzultacija. Cilj je da mjere pojednostavimo i da omogućimo da se u određenim područjima proširi opseg poslodavaca i grana koje će njima biti obuhvaćene. 

– Prva mjera odnosi se na skraćivanje radnog vremena. Sada idemo na 70 posto skraćivanja. Smanjuje se potrebna dokumentacija kako bi se ta mjera pojednostavila, a maksimalna mjesečna potpora raste na 2800 kuna – rekao je. 

– Druga mjera, ona najbitnija. Išli smo na prepravljanje ove mjere da bismo ju prilagodili potrebama. Uvodimo stupnjevanje sukladno padu prometa. Potpora od 2000 kn po radniku za pad prometa od 40 posto. Stupnjevanje ide od 45 do 50 posto 2500, a 4000 kuna ide za pad prometa od 60 posto i više – poručio je. 

– Pad prometa se od sad više neće mjeriti na mjesečnoj bazi, nego se uspoređuje pad prometa u 2. i 3. kvartalu 2020. s prometom s kvartalima 2019. Na taj način omogućujemo realniju sliku – rekao je. 

Ukupan trošak bi trebao biti između 300 i 350 milijuna kuna. 

– Temeljni cilj je očuvati radna mjesta kod onih poslodavaca kod kojih je zbog pandemije došlo do smanjenja posla. Vlada će ove mjere predložiti Zavodu za zapošljavanje i očekujemo da ove mjere budu donesene u četvrtak i da se krenu primjenjivati. Mislim da smo pronašli pravu mjeru kako odgovoriti na izazove – poručio je.