Prije 28 godina oslobođene Konavle…

Prije 28 godina oslobođene Konavle…

Nakon dugih mjeseci pod okupacijom srpsko-crnogorskoga agresora, razaranja i paleža, na današnji dan prije 28 godina oslobođene su Konavle. Dan općine prigoda je za dodjelu priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama, a Nagradu za životno djelo dobila je naša glazbena diva Tereza Kesovija.

21. listopada 1992. u “Operaciji Konavle” oslobođen je i posljednji dio okupiranog dubrovačkog područja i južne Hrvatske. Bilo je teško, naporno, opasno, ali borili su se sa srcem.

– Kad smo se penjali uz ovo brdo prilikom napada i kad sam vidio zvonik u Čilipima i crkvu u Čilipima gdje sam rođen i živim – znao sam da nas ne može ništa zaustaviti. Isto tako su razmišljali i svi ostali. A bilo je čudan neki osjećaj prolaziti kroz ta sela po noći, nema rasvjete, porušeno, popaljeno, jezivo, rekao je bivši branitelj, predsjednik Općinskog vijeća Ivo Simović.

Slijedili su obnova i gospodarski oporavak. Turizam kao glavna grana, Zračna luka kao zamašnjak. Iako su u ovoj godini uspjeli realizirati sve planirane projekte, zbog krize uslijed pandemije, konavosko gospodarstvo sada je jedno od najviše pogođenih u Hrvatskoj.

– Mi smo 90 posto boravišne pristojbe manje ubrali, 80 posto od javnih površina, 34 posto poreza na dohodak itd. Dakle, jedan pravi financijski šok, dodao je načelnik općine Konavle Božo Lasić.

Na svečanoj sjednici uz Dan općine uručene su godišnje nagrade istaknutim pojedincima, a priznanje za životno djelo dobila je najpoznatija Konavoka.

– Ja volim Dubrovnik. Bilo bi nepravedno reći da ja ne volim svoj rodni grad, ali svoje najljepše dane života provela sam po konavoskim docima. I to se ne da zaboraviti. To ne mogu zaboraviti, kazala je glazbenica, dobitnica Nagrade za životno djelo općine Konavle Tereza Kesovija. Javlja HRT