SKANDALOZNO Lažne fotografije više od 100 tisuća golih žena objavljivali na internetu: ‘Nije me toliko briga, to je samo zabava’

SKANDALOZNO Lažne fotografije više od 100 tisuća golih žena objavljivali na internetu: ‘Nije me toliko briga, to je samo zabava’

Ženama je na fotografijama uklonjena odjeća, a neke od njih bile su maloljetne.

Lažne fotografije od više od 100 tisuća obnaženih žena kreirane pomoću fotografija s društvenih mreža objavljuju se na internetu, pokazalo je novo izvješće obavještajne kompanije Sensity.

Ženama je, prenosi BBC, na fotografijama kompjutorskim softverom uklonjena odjeća, a neke od njih bile su čak i maloljetne. Fotografije su se dijelile na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Počinitelji su rekli da je to ”bila samo zabava”. Iz kompanije Sensity tvrde da su počinitelji koristili tehnologiju poznatu pod nazivom ”deepfake bot”.

”Društvene mreže i javno dijeljenje fotografija dovoljni su da svatko postane meta”, upozorio je Giorgio Patrini iz kompanije Sensity.

Slična aplikacija ugašena je prošle godine, ali vjeruje se da postoje i druge verzije softvera koje kruže internetom.

”Nije me toliko briga. Ovo je zabava koja ne promiče nasilje. Nitko nikoga neće s ovim ucjenjivati kad kvaliteta nije realistična”, izjavio je administrator usluge poznat jedino 

Također je rekao da tim provjerava koje se fotografije dijele, a kada vide maloljetnike, njih trajno blokiraju.

”Ima mnogo loših stvari poput ratova i bolesti koji su štetni za svijet”, izjavio je tajanstveni ”P” dodavši da će uskoro ukloniti sve fotografije.

Kompanija Sensity objavila je da je između srpnja 2019. i 2020. godine metom ove aplikacije bilo otprilike 104 852 žena čije su se lažne gole fotografije dijelile na internetu. 

Aplikacija Telegram zabranjena je u Rusiji nakon što se ustanovilo da se aplikacija oglašava na ruskoj društvenoj mreži VK. Autori izvješća podijelili su svoje rezultate sa sigurnosnim i zakonodavnim službama, međutim još uvijek nisu dobili odgovor, navodi BBC. Prenosi RTL