‘NE MOŽETE UĆI!‘ NEVJEROJATNA SITUACIJA NA RUJEVICI: NOGOMETAŠI RIJEKE ZAUSTAVLJENE NA PORTI UOČI UTAKMICE…

‘NE MOŽETE UĆI!‘ NEVJEROJATNA SITUACIJA NA RUJEVICI: NOGOMETAŠI RIJEKE ZAUSTAVLJENE NA PORTI UOČI UTAKMICE…

Koliko god to nitko ne želio, COVID-19 sterilizirao je nogometnu atmosferu čak i kad se može na utakmice. Trideset posto kapaciteta nije kao pun stadion, a ozračje u gradu, što se vidjelo u Rijeci, ne može biti navijački “nabrijano“ poput nekadašnjeg u daleko bolja vremena. Rijeka je četvrti put zagazila u skupinu Europske lige, no dojam je da su sva tri ranija nastupa bila iščekivana s više atmosfere na gradskim lokacijama. Nimalo ne čudi jer u dobu epidemoiloških mjera nova su pravila ponašanja. Koliko im se god mnogi opirali, postaju neizbježne. Barem do neke granice.


Nogometaši su već navikli na drugačiji režim, što su još jednom iskusili Rijekini profesionalci. Iako su mogli igrati jedino s negativnom nalazom na testiranju, igrači nisu smjeli ući u krug stadiona dok im nije izmjerena temperatura. Novinari su mogli, ostali također, igrači ne. Trener Simon Rožman nije ih zatvorio u karantenu, na stadion nisu stigli klupskim autobusom nego osobnim automobilima. Baš smo naišli u trenutku kad je zaštitar na “rampi“ zaustavio Domagoj Pavičića.


– Ne možete ući, imate temperaturu.


Pavičić se čudio, što sad, čovjek ga je poslao na stranu da se ohladi. Nedugo za njim eto Franka Andrijaševića i opet isto.

Dvaput mu mjeri i tvrdo konstatira:


– Ne, ne smijem vam dozvoliti ulaz. Parkirajte se ovdje.


Tako je i Franko stao na parking. Rijekini momci vrući su došli na utakmicu, to im nitko ne može poreći. Pojedini su prošli, da bi sljedeći zapeto Escoval.


– Imate temperaturu – kaže mu čovjek s toplomjerom u ruci. No, Escoval lagano staje na gas. Ali rampa je spuštena.

– Stop. Nećeš proći – ustrajan je zaštitar.


– Ne razumijem – na portugalskom će Escoval.


Uto mu čovjek još jednom prisloni aparat na čelo i kaže:


– Može. Sad si ispod granice koja je dopuštena.

Escoval uđe, dovoljno je prošlo da i Pavlićić i Andrijašević probaju još jednom. Franko je pet minuta sjedio u autu na parkingu. I druga je bila sreća, dobili su zeleno svjetlo. Rampa se diže. Sve je sad u redu.


Takva su ovo ružna vremena. Igrači dođu na veliku europsku utakmicu i zapnu već na porti. Svaka ćast zaštitaru, profesionalac je od glave do pete, ni za koga kod njega nije bilo popusta. Čak ni za najbolje igrače Rijeke. Niti za kapetana Andrijaševića. Zdravlje svih je ispred svega.


“Pa tko će zabiti gol ako Franko zapne pred rampom?“, zapitasmo se čekajući na red da i nama dopusti ulaz. Srećom, svi igrači Rijeke, osim onih koji su bili pozitivni na testu, u četvrtak su bili zdravi. I spremni za igru. No, tko bi ikad pomislio da će nam se ovakve stvari događati….


Gledateljima nije mjerena temperatura, oni su se lakše probili na stadion nego nogometaši. No, dopušteno je samo 2460 ulaznica. Bili su uz Rijeku sa sve četiri tribine, računajući i južnu koja je inače rezerviran za gostujuće fanove. Bijeli su imali podršku, a spiker je upozoravao:

“Molimo, držite fizičku distancu!”. To najžešći nogometni navijači ne čine. Nije iznenađujuće, i nije dosad problematizirano. Javlja Jutarnji list