Uz rekordne brojke novooboljelih, strah od gubitka primanja još je veći. Saznajte kolika vam naknada pripada u slučaju zaraze ili izolacije…

Uz rekordne brojke novooboljelih, strah od gubitka primanja još je veći. Saznajte kolika vam naknada pripada u slučaju zaraze ili izolacije…

Iako se može dogovoriti rad od kuće ukoliko je netko zaražen, nemaju svi poslovi tu opciju

Osim straha od zaraze, pandemija koronavirusa unosi i veliku nesigurnost u poslovni svijet. Ne omogućuju svi poslovi rad od kuće te je nažalost iz dana u dan sve više zaposlenih koji ne mogu raditi, bilo da su sami pozitivni ili moraju u samoizolaciju jer je pozitivan netko s kime dijele kućanstvo.

Srećom, nije sve tako sivo. Prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju, HZZO u cijelosti pokriva troškove zdravstvenih usluga u vezi sa zaraznim bolestima za koje je zakonom određeno provođenje mjera za sprečavanje njihova širenja, piše tportal.

Bolovanje primarno ide na teret poslodavca, i to prva 42 dana, a počinje nakon što je potvrđena zaraza pozitivnim testom za koronavirus. U tom periodu naknada ne smije biti niža od 70 posto osnovice.

Naravno postoji kvaka. Od 43. dana bolovanja, isplata se prebacuje na leđa HZZO-a, također u visini od 70 posto, ali je najviši iznos naknade ograničen na 4257,28 kuna na mjesec. Drugim riječima, ukoliko netko ima plaću višu od 6080 kuna, dobit će manje nego u razdoblju koje pokriva poslodavac.

Kada je riječ samo o mjeri izolacije, bez pozitivnog testa, bolovanje ide na teret HZZO-a od prvog dana, prema gore navedenim parametnima.

Naravno, zbog mjere izolacije nemora se nužno uzimati bolovanje, već se može dogovoriti rad od kuće, ali kako je istaknuto na početku: nemaju svi tu opciju.