Plenković Milanoviću: ‘Na Milanoviću se vidi teški kompleks poraza na izborima 2016. Nismo mi nikakvi prijatelji‘

Plenković Milanoviću: ‘Na Milanoviću se vidi teški kompleks poraza na izborima 2016. Nismo mi nikakvi prijatelji‘

Plenkovićeva najava konferencije za medije dolazi nakon što je predsjednik Milanović u poslijepodnevnim satima održao vlastitu presicu

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković obraća se javnosti iz Banskih dvora.

Plenkovićeva najava konferencije za medije dolazi nakon što je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u petak u poslijepodnevnim satima održao vlastitu presicu na kojoj, kako je rekao, nastavio “dijalog” s premijerom Plenkovićem. Javlja Jutarnji list

Plenković je rekao da Milanović tijekom svoje konferencije za medije rekao brojne laži i neistine.

– Moram istaknuti da je trenutno ukupna visina zahtjeva za 418,6 milijuna eura u procesima protiv banaka za njegovog mandata, rekao je Plenković.

– Što se sjednice koordinacije za domovinsku sigurnost. Vlada to temeljem zakon može napraviti, danas je već održan jedan sastanak koordinacije, a vodi je Tomo Medved. To nije nikakav skup planinara i vatrogasaca. Ja sam čak jednom osobno predsjedao tom koordinacijom, izjavio je Plenković.

– Što se tiče svih ostalih teza, kod njega se opet vidi teški kompleks poraza na parlamentarnim izborima 2016. godine. Podcjenjuje me i laže o meni, poručio je premijer.

– Laže i o našim međusobnim odnosima. Ispada da smo mi najbolji prijatelji. On je pobrojao sve susrete koje smo mi imali u životu, a izlaganje je bilo kratko. Nismo mi nikakvi prijatelji, bili smo kolege u ministarstvu, istina je da sam ga posjetio u Bruxellesu, gdje je kao tajnik ostvario maksimum svoje karijere. On se učlanjuje u SDP pred promjenu vlasti 2000. godine, dotad nije bio SDP-ovac, nije bio zagriženi SDP-ovac, ističe Plenković.

– Nazvao sam osobu koja je bila na sastancima i ona je rekla da se on ne sjeća da sam se ja rugao predsjedniku Tuđmanu.

– Teze koje on iznosi ovo vrijeme, o dekredibilizarnju, da svi sve znaju, da on sve zna, tko što zna… On opisuje svoj stil rada. On sa svim svojim tezama potvrđuje ono što sam ja rekao jučer. Nema nikakve zafrkancije, ja ljude koji su bili s njim na sastancima nisam slao, tvrdi Plenković.

– Nije to bio njegov jedini poraz na izborima. On nije išao u Sabor u Klub SDP-a 2003., u Sabor je ušao 2007., obojica smo u Sabor ušli s 41 godinom. 2011. godine objektivno mu je tu pobjedu donio Ivo Sanader i državno odvjetništvo. Ne vidim da je od tada išta napravio, da je ostvario neku vrhunsku karijeru. Poraz od mene ga čini se kopka i boli.

– Što se tiče njegovih komentara pravosudnih tijela, on policiji i USKOK-u tumači kako bi oni trebali raditi, on to više puta ponavlja. Da to radi netko iz HDZ-a, optužili bi ga za ometanje institucije, poručuje premijer.

– Kako on zna da počinitelj nije imao pomagača? Kako on zna da bi ta snimka mogla biti kompromitirana? U svakom slučaju, ono što smo vidjeli danas, on je proricatelj budućnosti, on zna koji je moj politički korak, on misli da ovo radim zbog osobnog interesa, ja kojim sam, za razliku od njega, dao veliki doprinos hrvatskom putu do Europske unije. On je odbio vođenje ključnog odbora jer je tamo valjda trebalo nešto raditi, ističe Plenković.

Plenković kaže da nije svojom voljom išao u Pariz, već da je ondje završio zbog sukoba sa Sanaderom.

– On meni govori što govori i gospodin Hrvoje Zekanović. On je najavljivao da ja idem u Bruxelles, to je bila teza mnogih. A što je istina? On sa svog kuta nastoji mene dekredibilizirati kao što to radi njegova bivša stranka i ekipa s krajnje desnice. Iste teze od istog čovjeka. On baca kore od banane kako bih se ja poskliznuo, a plasira iste teze kao i drugi, govori Plenković.

– Svaki put će dobiti odgovor. To su napadi ad hominem. On je napao Daliju OreškovićRadu BorićTomislava TomaševićaMarijanu Puljak. A kad napadne mene, svaki put će dobiti odgovor. Pritom je interesantno da mijenja izraz lica kada se spominje Janaf.

– Ja moram priznati da sam Dragana Kovačevića vidio 2-3 puta tijekom mandata, nikad u klubu. Za razliku od njega koji ga je vidio u Klubu. Nema odgovora i mijenja izraz lica. To je stil, taktika i sadržaj koji je na sceni non stop. To krije odgovor zašto takva nerovza. Do tog slučaja nije bilo ovakvih napada, uvjerava Plenković.

– On nudi konstruktivnu suradnju? Mi nudimo suradnju po model od prošlog mandata da se sudjeluje u procesu nabave aviona. On to odbija. Ustavne ovlasti kažu da bi on o toj temi trebao dati doprinos. On to odbija. Zašto? Milanović odbija delegirati osobu, ali mu nije problem reći koje bi avione trebalo kupiti. To nije normalno, to je miniranje cijelog procesa, tvrdi premijer.

– Njegovih eskapada bilo je jako puno, mislim da sam odgovorio na sve. Podcrtavam tezu – on nastoji dekredibilizirati svog političkog protivnika, lijepiti etikete koji kasnije završavaju u emailovima onih koji prijete. Kad se natalože u medijima, na internetu, onda bi netko mogao i povjerovati tom zafrkantu.

USKORO OPŠIRNIJE…