Počela mobilizacija umirovljenih liječnika: Komora uputila poziv za pomoć zdravstvu

Počela mobilizacija umirovljenih liječnika: Komora uputila poziv za pomoć zdravstvu

U ovom trenutku čak 731 pacijent nalazi se na bolničkom liječenju.

Hrvatska liječnička komora objavila je poziv svojim umirovljenim članovima koji bi bili voljni ponovno profesionalno angažirati za rad u zdravstvenim ustanovama za vrijeme epidemije zbog značajnog pogoršanja epidemiološke situacije. 

Kako navode poziv upućuju na zamolbu ministra zdravstva prof.dr.sc. Vili Beroš. Naime, u posljednjih 24 sata zabilježeno je 2242 nova slučaja zaraze te 16 smrtnih slučajeva. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je 9745. Među njima je 731 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 52 pacijenta.

–  Istovremeno, 166 liječnika zaposlenih u zdravstvenom sustavu pozitivno je na SARS-CoV-2, a više od 500 ih je u samoizolaciji, te ne mogu sudjelovati u liječenju pacijenata. Stoga upućujemo poziv umirovljenim liječnicima i liječnicama, članovima HLK-a, ako su voljni svoje znanje i stručnost u ovim teškim vremenima staviti ponovno na raspolaganje pacijentima i hrvatskom zdravstvenom sustavu te se uključiti u radni proces u zdravstvenim ustanovama, da nam se jave na elektroničku adresu hlk@hlk.hr ili na broj telefona 01/4500 830 (svakog radnog dana od 8 do 20 sati) – navodi se u pozivu Hrvatske liječničke komore. Piše Večernji list