Svađa Milanovića i Plenkovića počela uzrujavati i njihove prethodnike: ‘Prekinite tu igru!‘

Svađa Milanovića i Plenkovića počela uzrujavati i njihove prethodnike: ‘Prekinite tu igru!‘

‘Njihov sukob prate i inozemni predstavnici, a to ostavlja dubok trag na položaj Hrvatske‘, rekao je Franjo Gregurić

Izgleda da višetjedna svađa između Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića počinje živcirati i njihove prethodnike, koji su u prošlosti obavljali predsjedničke ili premijerske dužnosti. To nam je potvrdilo troje nekadašnjih premijera i jedan predsjednik.

– Teško je uopće shvatiti kamo vodi svađa između Milanovića i Plenkovića. Imam dovoljno političkog iskustva za ovo što govorim jer bio sam gradonačelnik, predsjednik parlamenta, premijer, dvaput predsjednik Hrvatske pa i predsjednik Predsjedništva SFRJ, ali ne znam s čime bih usporedio njihovo svađanje – rekao je nekadašnji predsjednik države Stipe Mesić.

Dok je Mesić bio na Pantovčaku, tadašnju Vladu vodio je Ivo Sanader s kojim nije bio blizak, ali obojica su izbjegavali javne sukobe. – Iako smo pripadali različitim političkim opcijama, Sanader i ja smo surađivali korektno. Uvijek sam tvrdio da sam predsjednik svih hrvatskih građana i građanki, ali nisam predsjednik svih političkih opcija. U polemike sam ulazio s onima koji su imali argumente, ali kad bi me napadali nekakvi bezveznjaci, uvijek bih rekao: ‘Ma to je jedan prekrasan čovjek’ i svi bi shvatili što sam želio reći. Zbog toga ne razumijem ove rasprave između dva najodgovornija čovjeka u državi. U trenutku kad su izabrani na sadašnje položaje, oni su ušli u drugu sferu, i u toj sferi trebaju djelovati. Ako su ozbiljni ljudi, trebali bi sjesti i iza sebe ostaviti osobne obračune, a ne se svađati što je tko od njih pisao u srednjoj školi – kritičan je Mesić.

On objašnjava da je Hrvatska u teškoj situaciji, zbog čega predsjednik i premijer imaju povećanu razinu odgovornosti. – Ne znamo koliko će trajati pandemija, nemamo cjepivo, ljudi ostaju bez posla i sada se vidi kakva greška je bilo gašenje proizvodnje i prihvaćanje glupe zamisli da Hrvatska može živjeti od turizma i trgovine. Vidimo gdje nas je to dovelo, a njih dvojica se svađaju – rekao je Stipe Mesić.

Granica dobrog ukusa 

Slično rezonira ratni premijer Franjo Gregurić, koji je bio predsjednik Vlade narodnog jedinstva. Gregurić je uvijek bio sinonim smirenog političara pa ne iznenađuje njegovo mišljenje da verbalna komunikacija predsjednika države i premijera preko medija traje predugo i prešla je granicu dobrog ukusa.

– Posljedice takvih izgovorenih riječi su vrlo teške, ne samo za predsjednika Vlade i države, nego djeluju i na građane. U ovoj situaciji teško je podržavati bilo koju stranu. A riječ je o dvije najvažnije funkcije u državi, koje su obvezne surađivati po Ustavu i po zakonu. Tako ovaj stil razgovora nije dobar i to bi trebalo prekinuti, možda bi se trebali čuli telefonski, sjesti zajedno i ostaviti iza sebe sve što ih razdvaja – drži Gregurić.

Prema njegovu mišljenju, Vlada je u iznimno teškoj poziciji, treba joj podrška i cjelovita suradnja svih, jer sve ovo ostavit će dubokog traga na ekonomiji. Vlada ima težak zadatak. Osim borbe s koronavirusom, tu je problem obnove Zagreba, a u ovoj situaciji suradnja predsjednika Vlade i države je neophodna. – Oni imaju odgovornost i ne bi smjeli zaboraviti da njihove komentare i reakcije prate i inozemni predstavnici, a to ostavlja dubok trag ne samo na njih kao osobe i funkcije, nego i na položaj Hrvatske – upozorava Franjo Gregurić.

“Prekinite igru”

Za razliku od Mesića i Gregurića, bivša premijerka Jadranka Kosor kaže da na sve gleda kao na “žestoku političku raspravu dvojice sudionika političkog života u kojoj su se otvorile neke važne teme o institucijama i njihovu radu”. Naravno, na kraju dana njih dvojica, dodaje, kao i svi predsjednici i premijeri, morat će razgovarati sami, ne preko građana, i to o problemima u društvu.

– Sada je pravi trenutak za to, jer bitka protiv pandemije polako se gubi i predsjedniku Vlade trebat će svaki saveznik. Također mislim da bi predsjednik Vlade trebao prihvatiti poziv predsjednika za sazivanjem sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost jer je i borba protiv pandemije pitanje nacionalne sigurnosti. I slažem s Milanovićem kad kaže – znali ste koga birate. Ispočetka je dao podršku Vladi i podržao Plenkovićev govor u Kninu, a već je poznato da je njegov stil osebujan. Uglavnom sad očekujem da se njih dvojica nađu u tišini i rasprave što imaju te da se pojave u javnosti i da premijer Plenković predloži hrabre mjere u borbi protiv korone. Ali ni predsjedniku države ni premijer nitko ne može zabraniti da govore. No, vidjela sam najnoviju objavu predsjednika Milanovića o tome da Plenkoviću piše zadnji put i to podržavam jer je važno da netko prekine tu igru – smatra Jadranka Kosor.

Dvojica koji ne misle ništa ili nisu željeli komentirati su Ivo Josipović i Zlatko Mateša. Josipović je odbio razgovor o sukobu Milanovića i Plenkovića, a Mateša je sve sažeo u jednu rečenicu: “Ne bavim se time jer mi se ne čini da je ta rasprava korisna za ljude koji žive u ovoj maloj zemlji”. Piše Jutarnji list