“Tijekom vikenda je bio manjak remdesivira, zatražene su nove doze od Slovenije”

“Tijekom vikenda je bio manjak remdesivira, zatražene su nove doze od Slovenije”

Reporterka N1 televizije, Matea Dominiković, razgovarala je s predstojnikom Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Ivanom Puljizom o situaciji u toj klinici.

Kako kaže Puljiz, u Klinici za infektivne bolesti 83 su pacijenta koja su pozitivna na covid, a 5-6 pacijenta nalaze se u sobi za opservaciju. 

“Što se tiče bolničkih kapaciteta, oni su praktički popunjeni. U jedinici intenzivnog liječenja je 13 pacijenata. Imamo još jedno mjesto za mehaničku ventilaciju”, ističe. 

S povećanjem broja zaraženi, dobna skupina pacijenata koji se hospitaliziraju je nešto niža, rekao je Puljiz. 

“Dob hospitaliziranih pacijenata je od negdje 50 do 60 godina. Prosječna dobna skupina je niža zadnjih tjedan dana”. 

Komentirao je i kako se postupa s pacijentima koji su pozitivni na koronavirus. 

“Pacijenti koji dolaze iz kućnog smještaja, u pravilu su već u kontaktu s ukućanima. Ukoliko imamo pozitivan test, upućujemo ga na slikanje pluća. Najveći dio pacijenata ima zakrčena pluća i upalne filtrate. Ukoliko su pacijenti stabilni i imaju dobru zasićenost kiskikom, oni se mogu liječiti i ambulantno”, kazao je Puljiz. 

Dosad nisu imali pacijenta koji je došao s nekom drugom dijagnozom pa se zarazio u bolnici. 

U Klinici imaju i nekoliko odjela koji su non-covid, za liječenje drugih bolesti. 

Ističe kako im lijekova zasad ne nedostaje, no imali su jedan manjak tijekom vikenda. “Preko vikenda je bio manji broj remdesivira kojim se liječe covid pozitivni bolesnici pa je Ministarstvo zdravstva zatražilo nove doze od Republike Slovenije”, kazao je Puljiz.