Lana je prvo priznala krađu kartice Rogliću, a onda je došlo do obrata: ‘Bili smo u vezi!‘

Lana je prvo priznala krađu kartice Rogliću, a onda je došlo do obrata: ‘Bili smo u vezi!‘

Poduzetnik čije tvrtke imaju prihode od oko 2,38 milijardi kuna vodi sudski postupak…

Branko Roglić, jedan od najbogatijih Hrvata, vlasnik i predsjednik Nadzornog odbora Orbico grupe, poduzetnik čije tvrtke imaju prihode od oko 2,38 milijardi kuna, trenutno vodi sudski postupak u kojem se dogodio turbulentni obrat.

Sve je, zapravo, počelo u prosincu prošle godine kada je Branko Roglić prijavio nestanak svoje kartice. Policija je nakon nekoliko dana privela njegovu bivšu zaposlenicu Lanu K., koja je u Policijskoj postaji Trnje priznala krivnju, a priznanje je snimljeno i videokamerom.

Zagrebačko općinsko državno odvjetništvo podiglo je potom optužnicu 15. travnja ove godine, a u postupku koji je slijedio Lana K. je osuđena na uvjetnu kaznu od godinu dana zatvora uz rok kušnje od dvije godine. Osuđena je jer je na Roglićevoj platinastoj kartici “ispeglala” 30.798 kuna. Piše Dušan Miljuš Jutarnji list

Deset mjeseci kasnije to njezino priznanje bit će dovedeno u pitanje.

Naime, njezin branitelj, odvjetnik Bojan Šupuković, uložio je žalbu na presudu donesenu temeljem kaznenog naloga, ponudio protuargumente tvrdeći da Lana K. nije počinila ono što joj se stavlja na teret i sud je ušao u sudski postupak.

Jutarnji list je u posjedu njezina iskaza na sudu u kojem iznosi detalje o prirodi odnosa s Brankom Roglićem te tvrdi da su bili u “intenzivnoj ljubavnoj vezi”. U pokušaju rasvjetljivanja ovog zamršenog slučaja kontaktirali smo i poduzetnika Roglića i njegovu bivšu zaposlenicu kako bismo ih suočili s tvrdnjama svakog od njih.

Cijeli obrat u ovoj priči dogodio se 30. rujna na zagrebačkom Općinskom sudu, kada je održano prvo ročiste – Lana K. porekla je kazneno djelo. U svojoj opširnoj obrani podrobno je opisala kako je s najbogatijim Hrvatom bila u osmogodišnjoj vezi. Prekinuli su, navela je, u studenom prošle godine, nakon što je u Orbicu dobila otkaz.

U tom interregnumu između podizanja optužnice i početka suđenja Lana K. već je kontaktirala neke medije, ponudila im SMS prepisku s Brankom Roglićem, audiosnimku na kojoj joj, kako smo doznali, prijeti da će zbog krađe završiti u zatvoru. Ponudila im je i fotografije na kojima su njih dvoje zajedno.

Lana K. nam je u telefonskom razgovoru potvrdila da je točno da se protiv nje vodi postupak, a na izričito pitanje o njezinu iskazu i tvrdnjama koje je u njemu iznijela pred sudski vijećem rekla je: “Ne mogu davati komentare”.

U tom iskazu tvrdi da su je navodno policajci prisiljavali da prizna nešto što nije počinila te da je bila u vezi s Brankom Roglićem. Pitali smo je može li to dokazati.

– U to uopće ne želim ulaziti i ništa ne mogu komentirati i davati izjave dok traje sudski postupak – rekla nam je.

Zašto je odjednom odlučila zašutjeti o postupku u kojem ju se tereti da je oštetila Roglića za 30.798 kuna, nije željela objasniti i prekinula je vezu. Ni njezin zastupnik odvjetnik Bojan Šupuković nije bio nimalo rječitiji. Kaže da o postupku ne može reći ništa jer za to nema odobrenje svoje klijentice.

U petak smo dobili i Branka Roglića, koji je slučaj komentirao kratko i suzdržano, opravdavajući to činjenicom da je suđenje u tijeku, potvrdio da se radi o postupku protiv njegove bivše zaposlenice.

– Ja sam karticu izgubio i ne znam kako je ona došla do nje. Ostajem pri svemu onom što se tvrdi u optužnici, ali obratite se sudu i zagrebačkoj policiji. Ne bih više o tome – odgovorio nam je Roglić, kojeg smo dobili u Makarskoj, gdje često provodi vikende.

Kad smo mu predočili da imamo iskaz u kojem njegova bivša zaposlenica tvrdi da je s njim bila u vezi te da za to navodno ima i neke dokaze, Roglić je to zanijekao i ponovno nam potvrdio da je ona bila samo djelatnica njegove tvrtke i ništa više.

No, što je točno Lana K. govorila u svojem ponovljenom iskazu, koji je u potpunosti preokrenuo priču?

Jutarnji list u posjedu je njezina iskaza, a spis se sastoji od niza intrigantnih pojedinosti o kojima bi se Branko Roglić kao oštećeni i kao svjedok trebao očitovati 24. studenog ove godine.

Tog dana sud bi trebao čuti i iskaz inspektora VIII. policijske postaje Trnje Tomislava K. On je, prema tvrdnji Lane K., na nju najviše vršio pritisak da prizna nešto što ona, kako tvrdi, nije počinila.

Ispitivanje policajca predložilo je tužiteljstvo.

Obrana se protivila njegovu ispitivanju jer iz obrane Lane K. proizlazi da je inspektor svojim postupanjem povrijedio službenu dužnost, pa smatra da njegov iskaz ne bi bio vjerodostojan te da bi mogao biti izložen disciplilnskoj i kaznenoj odgovornosti.

Međutim, i Tomislav K. i Branko Roglić uskoro će primiti sudski poziv i s Lanom K. i njezinim se tvrdnjama suočiti u sudnici.

Prije nego što je Lana K. iznijela svoju verziju o navodnoj zloupotrebi kartice, sutkinja ju je upozorila da će se sve što kaže smatrati njezinom obranom.

I počela je prilično opširno opisujući svoj odnos s Brankom Roglićem, koji, prema njezinoj verziji, nije bio samo poslovni.

“Bila sam u intenzivnoj ljubavnoj vezi s oštećenikom od kraja 2011. do 2019. Viđali smo se uglavnom u njegovu stanu u Koranskoj ulici, a on me zaposlio 2015. godine u Poslovnom klubu slovensko-hrvatskih gospodarstvenika, čiji je potpredsjednik i gdje sam radila do 2019., kada sam dobila otkaz. Meni je on znao dati karticu kako bih si kupila stvari, s tim da mi je davao Mastercard Ljubljanske banke s limitom od 5000 eura mjesečno. No, dva dana prije ovog događaja (28. studenog 2019., kada je kartica ‘ispeglana’), dao mi je karticu American Platinum, s kojom sam otišla u City Centar i Arenu te potrošila toliko koliko mi se stavlja na teret”, ispričala je. “Tog sam ga dana zvala malo ranije jer smo trebali ići u Sloveniju, međutim, nismo otišli. Također, nekoliko dana prije ovog događaja, a tako i nekoliko mjeseci prije, već smo imali nesuglasice u odnosu, veza je već pucala, pa sam je ja prekinula krajem studenog jer mi je to već bio veliki pritisak”, opisala je Lana K. svoj odnos s Roglićem.

Potom je prešla na dio koji se odnosi na njezino priznanje nakon što joj je policija pokucala na vrata.

“Iskaz koji sam dala pred policijom, a koji je naveden u zapisniku, potpuno je lažan jer ja sam na poziv policije odmah došla te sam im rekla da poznajem Branka. Međutim, mislim da je Branko utjecao na djelatnike policije jer su mi rekli da ne mogu tako iskazivati te da vratim sve stvari koje sam kupila na ovu karticu. Ja sam to i učinila. Naime, policijski inspektori su sa mnom išli do moje adrese (adresa poznata redakciji, op. a.) te smo se, nakon što sam uzela stvari, vratili u postaju. Oni su mi rekli da će mi stvari biti vraćene, da neće biti nikakvih potraživanja, zato sam se jako iznenadila kad sam dobila presudu na kućnu adresu. Još bih htjela reći da sam se jako preplašila na razgovoru u policijskoj postaji jer su mi rekli da mi nitko neće vjerovati da sam u vezi s tim čovjekom, da se tu radi o elitnoj prostituciji te da mogu imati problema sa socijalnom radnicom. Mogu potkrijepiti da sam doista bila u odnosu s oštećenikom. Kao što sam prije rekla, viđali smo se kod njega u stanu te smo dva puta zajedno odlazili u Ljubljanu, u njegov stan. Svake sam godine ljetovala u Podgori ili Makarskoj, u blizini njega, te smo odlazili brodom ploviti više puta. S njim sam bila u javnosti na domjenku tvrtke Orbico u Sarajevu”, rekla je na sudu Lana K.

U sudnici je napomenula da je o Rogliću u policiji bila suzdržana govoreći o njihovu odnosu jer je željela zaštititi njega i njegovu obitelj.

Međutim, u međuvremenu su neki mediji dobili od nje i posrednika i audiosnimke te fotografije, pa ta verzija o zaštiti Branka Roglića baš i nije uvjerljiva.

Da bi potkrijepio čvrstoću priče svoje branjenice, odvjetnik Bojan Šupuković ispitivao ju je o nekim pojedinostima kako bi sutkinji približio uvjerljivost njezinih tvrdnji. Tako je Lana K. rekla da su ona i Branko Roglić odlazili zajedno na ručkove u Zagrebu. U nekoliko je navrata na tim ručkovima tvrdila da su na njemu bili bivši košarkaš, kao i neki bivši visokopozicionirani ljudi Hrvatske udruge poslodavaca.

“Meni je Branko, dok smo bili u vezi, pomagao da platim račune, režije, odvodio bi me da si kupim nešto od odjeće i nakita kad smo bili u Ljubljani. U više navrata davao mi je i gotovinu, a koristila sam njegovu Mastercard karticu Nove Ljubljanske banke jer su jedino računi od nje dolazili na firmu, a ostali su dolazili na adresu prebivališta”, opisivala je u svojem iskazu.

Potom je opisala što se dogodilo nakon što je primila presudu kojom je na temelju priznanja uvjetno osuđena.

“Nazvala sam Branka. Pitala sam ga zašto se ovo događa i htjela sam da on nešto napravi da se to povuče, da ne našteti ni meni ni sebi. On je na to odgovorio: Bolje ti je da to prihvatiš tako kako je ili ćeš ići u zatvor”, izjavila je Lana K. te nakon toga dodala kako smatra da “nije dobro prihvatio raskid”. Piše Dušan Miljuš Jutarnji list

Tužitelja je interesiralo kada su se posljednji put čuli, kada su prekinuli navodnu vezu, kada je dobila otkaz… Na njegova pitanja Lana K. je odgovarala:

“Otkaz sam dobila kad sam se vratila s porodiljnog; to je bilo u rujnu ili listopadu 2019. Kad sam pitala Branka za razlog otkaza, odgovorio mi je da se nije htio miješati. Čak je i rekao da je bolje da to prihvatim jer ima nekakvih problema sa Slovencima. Rekao mi je da će se raspitati kod prijatelja za novo zaposlenje.”

Potom je ustvrdila da putovanja na koja je išla s Roglićem nisu bila ni u kakvoj vezi s njezinim poslom u Klubu slovensko-hrvatskih gospodarstvenika, da ima dokaze u putovnici o prelascima granice na Bregani, mjestu u kojem, kako tvrdi, Roglić ima i kuću. Rekla je da je bila i u njegovu stanu u Ljubljani – pokušala je što uvjerljivije opovrgnuti tvrdnje optužbe. Osim tih putovanja, opisala je jedno navodno Roglićevo neispunjeno obećanje o putu u Sofiju krajem 2019., do kojeg nije došlo zbog Roglićevih poslovnih obveza.

Lana K. navela je i kako je karticu od Roglića dobila četiri dana prije nego što je potrošila 30.800 kuna. Prije dolaska u šoping uslijedila je svađa.

“Ja sam odlučila karticu imati kod sebe. On nije tražio da mu vratim karticu. Tada sam prvi put koristila tu karticu, a on mi ju je dao jer je naveo da je na Mastercardu koji mi je prije davao prekoračio limit”, prisjetila se Lana K.

Na kraju svojeg 20-minutnog iskaza na sudu Lana K. rekla je da je 28. studenog prošle godine, na dan kad je “ispeglala” American u Areni i City centru još bila u vezi s Roglićem i da je na slipovima njega i potpisala. Rekla je kako su, kada su išli zajedno u Ljubljanu, ona vozila Orbicov “terenac” s diplomatskim oznakama.

“On bi mi znao podmiriti minus na kartici, davao mi je za otplatu stana 20.000 eura, a tih 20.000 eura ja sam uplatila na svoj tekući račun i onda prebacila na račun tvrtke od koje sam kupila stan. To je bilo krajem lipnja 2016. godine. Ja sam bila u njegovoj kući na Kupresu i Vlašiću na skijanju”, završila je svoj iskaz Lana K.

Tužitelj na njezin iskaz nije imao primjedbi, a ni njezin branitelj. Hoće li joj sud vjerovati? Osim što će ispitati Branka Roglića i inspektora s Trnja te pročitati svu dokumentaciju koje su stranke predložile, sutkinja je odlučila da će posljednji dokaz biti čitanje kaznene evidencije za optuženu Lanu K.

Kad čuje obje verzije, ako ne bude novih dokaznih prijedloga, morat će odlučiti kome će vjerovati – Branku Rogliću ili njegovoj bivšoj zaposlenici Lani K. i donijeti presudu. Nepravomoćnu. Piše Dušan MIljuš Jutarnji list