Novi Crobarometar: Jesu li prepucavanja premijera i predsjednika utjecala na njihove rejtinge? Rezultati istraživanja mogli bi vas iznenaditi…

Novi Crobarometar: Jesu li prepucavanja premijera i predsjednika utjecala na njihove rejtinge? Rezultati istraživanja mogli bi vas iznenaditi…

Dnevnik Nove TV donosi redovito mjesečno istraživanje Crobarometar, koje najbolje pokazuje raspoloženje i trendove među biračima.

Važno je napomenuti kako je pokušaj ubojstva policajca na Markovu trgu istraživanje obuhvatilo, ali u manjem opsegu. Naime, nemili događaj na Markovu trgu zbio se u posljednjem tjednu istraživanja. Također, ove rekordne brojke zaraženih nisu obuhvaćene, ali će biti vidljive sljedećeg tjedna.

HDZ kako je počeo tako i završava mjesec – kao prvi izbor. Imaju potporu od 32,5 posto birača. Manje nego mjesec prije, no pad je unutar statističke pogreške. A rast unutar statističke pogreške bilježi SDP s novim predsjednikom i može računati na 18,7 posto potpore.

Velike zamjene su od 3. do 5. mjesta. Tako se na treće mjesto vraća Domovinski pokret s 8,4 posto potpore i oni statistički bilježe rast. Most je 4. izbor sa 7,3, također s rastom unutar statističke pogreške. A pad na 5. mjesto bilježi Možemo, imaju 6,7 posto.

Pitanje je hoće li sljedećih mjeseci SDP s novim predsjednikom početi vraćati izgubljene birače, a to bi moglo biti loše za Možemo, jer su mnogi birači ljevice tamo našli novo utočište.

Najbliže izbornom pragu od 5 posto nalazi se Pametno s potporom od 3,8 posto. Zatim je tu Živi zid s 2,1 posto potpore. HSS mjesec završava na 1,6 posto, a HSU s 1,5 posto dok su IDS te Stranka s imenom i prezimenom na 1,4 posto.

Ostale stranke od ljevice do desnice imaju manje od 1 posto, a kada bi se to sve zajedno zbrojilo imale bi 4,8 posto.

Ostatak istraživanja koje donosi Nova TV možete pogledati OVDJE