Vodstvo covid bolnice pred smjenom nakon pisma liječnice koje je razotkrilo kaos

Vodstvo covid bolnice pred smjenom nakon pisma liječnice koje je razotkrilo kaos

Imenovanje novog Upravnog vijeća trebalo bi biti uvod u smjenu sadašnjeg ravnatelja i njegovih pomoćnika

Pismo liječnice iz KB-a Dubrava u kojem je upozorila na kaotično stanje u respiracijskom centru u kojem se liječi više od 200 covid-pacijenta moglo bi biti “okidač” za promjene menadžmenta u toj bolnici. Doznaje Jutarnji list

Naime, prema nekim informacijama, od početka ustrojavanja covid-centra traju otpori dijela zaposlenika koji “ne pristaju da se uništava ta velika i važna bolnica”. S druge strane, voditelj respiracijskog centra nema nikakve ovlasti tražiti bilo kakve promjene od menadžmenta bolnice. Budući da je situacija očito eskalirala, neke informacije govore da bi uskoro moglo doći do smjene Upravnog vijeća KB-a Dubrava, koje je ostalo još iz turbulentnih vremena bivšeg ministra Milana Kujundžića kad je smijenjen tadašnji ravnatelj Toni Kolak.

Otada je bolnica, i prije covid-krize, vrlo podijeljena pa je otišlo barem 15-ak liječnika i 40-ak medicinskih sestara, a covid-kriza samo je “podebljala” nezadovoljstvo. Tijekom vikenda ostavku je dao i pomoćnik ravnatelja za kvalitetu, dr. Josip Ćurić. Naime, imenovanje novog Upravnog vijeća trebalo bi biti uvod u smjenu sadašnjeg ravnatelja i njegovih pomoćnika koji se očito nisu “snašli” u vođenju bolnice u koronakrizi. Sve je to najbolje vidljivo iz pisma liječnice u kojem su jasno naznačeni organizacijski problemi u respiracijskom centru, a onda i u cijeloj bolnici.

Bez kontrole

“Bolesnici ne dobivaju svakodnevno obrok. Na kolicima iz kuhinje ne dođe pladanj s imenom pojedinih bolesnika, iz nepoznatog razloga. Nekoliko sam puta nazvala našu kuhinju i apelirala na problem, na što je odgovoreno da će obrok doći. Budući da sam zbog ‘potrošnje’ opreme morala napustiti prostore RC-a, nazvala sam sestre koje su ostale na odjelu, međutim, istima nije poznato je li bolesnik dobio ili nije dobio ručak.

Osobno ne poznajem sestre i medicinske tehničare s kojima sam u smjeni niti postoji adekvatno predstavljanje i raspoznavanje osoblja niti mogu po bolnici tražiti ljude koji bi mi potvrdili jesu li bolesnici jeli…”, piše u svome pismu anonimna liječnica iz KB-a Dubrava koja je u proljeće postala središnji respiracijski centar (RC) za pacijente oboljele od covida-19. Pismo upućeno Upravi KB-a Dubrava i koordinatoru bolničkog liječenja dr. Ivici Lukšiću jučer je stiglo u našu redakciju. Epilog je da je ministar zdravstva Vili Beroš u KB Dubrava poslao zdravstvenu inspekciju.

“Bolesnik koji je psihoorganski promijenjen, u dobi od 82 godine, nakon što nije dobio ručak, ustao je i sam hodao po odjelu te je samo zahvaljujući tehničaru spriječen njegov pad. Bolesniku je izmjeren šećer u krvi 3,8”, navodi liječnica zgrožena uvjetima rada, zbog čega bolesnicima nije pružena adekvatna medicinska skrb te su narušena njihova prava.

“U RC-u ne postoji adekvatna količina lijekova. Istaknut ću inhibitore protonske pumpe kao profilaksu ordiniranih kortikosteroida. Ne postoje adekvatni analgetici za pacijente s metastatskim karcinomom”, navodi liječnica koja je tijekom pet radnih dana svoje smjene u trajanju od osam do 16 sati primila između 30 i 40 bolesnika. Bolesnica u dobi od 84 godine dovedena je iz umirovljeničkog doma u pidžami koju su joj nakon nekoliko dana skinuli jer je bila prljava pa je pacijentica 72 sata provela gola u sobi s još tri bolesnika i tri bolesnice izložena stalnim pogledima.

Opstruiraju nam rad

Naime, kad je počela koronakriza, odlučeno je da covid-centar u Zagrebu bude KB Dubrava. Odvojio se tad dio bolničkih kreveta, točnije njih 180, ali sve donedavno kapaciteti su bili samo dijelom popunjeni. Od prošlog tjedna broj pacijenata se znatno povećao i to je očito stvorilo prije svega kadrovske i organizacijske probleme u radu bolnice.

Nakon što je doznao za pismo liječnice, ministar Beroš uputio je zdravstvenu inspekciju u KB Dubrava jer očito ima problema ne samo s radom respiracijskog centra, nego s cijelom bolnicom jer primjerice kuhinja, nabava lijekova i slično dio su ukupnog rada bolnice, za što je zadužen menadžment ustanove.

– Svjestan sam da situacija nije najbolja, ali ova ideja s respiracijskim centrom u Dubravi došla je od struke i sve treba učiniti da to dobro funkcionira. No, postoje ljudi koji opstruiraju svaki pokušaj da se stvari riješe dok su drugi prenapregnuti od posla. Posljednjih desetak dana inzistiram da se pošalju potrebe za kadrovima, ali nema odgovora. Pokazuje to da je nužno riješiti ovu nemilu situaciju – rekao nam je ministar Beroš.

Zarazna poslala dvojicu specijalista u Dubravu

Kako saznajemo, u pomoć kolegama u jedinicu intenzivne njege u KB Dubrava stižu dvojica vrsnih liječnika iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu. Riječ je o docentu, dr. sc. Marku Kutleši, pročelniku Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju, te dr. sc. Vladimiru Krajinoviću.

Ta dva liječnika, kao i njihovi kolege, od početka pandemije vodili su skrb o najtežim pacijentima oboljelima od covida-19. Koliko je teško raditi u jedinici intenzivne njege najbolje govori podatak da je ondje smrtnost od covida 50 posto, a kod pacijenata na respiratoru 60 posto.

– Svaki bolesnik kojeg smo izliječili predstavlja za nas u jedinici intenzivnog liječenja ogroman uspjeh jer se radi o teškim bolesnicima koji se liječe nekoliko tjedana. Možda je najbolji osjećaj kad izliječimo mlađu osobu koja ima žive roditelje i djecu – rekao je u razgovoru za Jutarnji dr. Krajinović.  (T.R.)