RASPAMETILI SE: Splitska jezgra Pametnog okrenula leđa Marijani Puljak: nema je među 12 delegata koji će predstavljati gradski ogranak na nacionalnoj Skupštini…

RASPAMETILI SE: Splitska jezgra Pametnog okrenula leđa Marijani Puljak: nema je među 12 delegata koji će predstavljati gradski ogranak na nacionalnoj Skupštini…

Šuškanja o raskolu u splitskom ogranku stranke Pametno sve su glasnija. I ptice na grani znaju da dio “splitske ekipe” nije mirno prihvatio ujedinjenje sa Strankom s imenom i prezimenom (STRIP) Dalije Orešković. Piše Slobodna Dalmacija

Iako su iz stranke tvrdili da raskola nema, već sama jučerašnja događanja pokazuju da je stanje nešto kompliciranije.

Na redovnoj Skupštini koja je održana u ponedjeljak navečer, članovi Predsjedništva splitskog ogranka okrenuli su leđa Marijani Puljak, predsjednici stranke.

Naime, birani su delegati koji će splitski ogranak predstavljati na redovnoj Skupštini na nacionalnoj razini na kojoj će se raspravljati o izmjenama Statuta kojima će biti omogućena izmjena naziva stranke i pripajanje članova STRIP-a.

Od 27 kandidata među kojima su bili i Puljkovi, izabrano je 12 delegata.Marijana Puljak nije među njima, a Ivica Puljak se, doznajemo, provukao kroz ušicu igle.

Zanimljivo je da se među delegatima nisu našli ni Natalia Tafra Bazina, Nenad Uvodić, Igor Skoko, Luka Baričić i drugi članovi koji su čvrsto stajali uz Puljak, a također su bili na listi kandidata. Umjesto toga, Splićane će nacionalno predstavljati i neki dosad potpuno anonimni članovi ogranka.

Kako doznajemo, pred Skupštinu je među dijelom članova ogranka procirkulirao e – mail kojI potpisuju članovi Predsjedništva Ante Renić, Branimir UrlićSani Mardešić i Kristina Vidan, a kojeg su pojedini članovi okarakterizirali kao udar na vodstvo.

PRIPAJANJE STRIP-U

Iako je Predsjedništvo stranke većinom glasova dalo zeleno svjetlo pripajanju Stranke s imenom i prezimenom stranci Pametno, baš kao i Predsjedništvo ogranka Split, gorepotpisani smatraju da se radi o ishitrenoj i štetnoj odluci, pogotovo po pitanju nadolazećih lokalnih izbora.

Nisu zadovoljni ni raspodjelom novca smatrajući da se STRIP-u olako na raspolaganje daju sredstva proizašla iz mandata stranke Pametno na svim razinama, dok nema načina da se naknada za mandat Dalije Orešković stavi pod kontrolu preimenovane stranke Pametno.

Zazivaju referendum o promjeni Statuta stranke, jer smatraju da delegatskim glasovanjem na Skupštini neće biti ispoštovana volja većine. Odluke Predsjedništva stranke nazivaju netransparentnima i nedemokratskima.

Kako to već biva u malim sredinama, e-mail je brzo stigao do Marijane Puljak koja ga je podijelila sa svim članovima stranke uz svoje komentare. Promjenu imena i Statuta stranke obrazlaže željom za ujedinjenjem sa STRIP-om na ravnopravnim osnovama.

Tvrdi da će naknada Dalije Orešković, kao i novac koji će Fokus uplaćivati na račun STRIP-a biti korišten za zajedničko djelovanje o čemu će se sastaviti sporazum. Također navodi da bi promjene Statuta vrijedile privremeno, na rok od godine dana, nakon čega se vraća na “stare postavke”.

Puljak je uvjerena da će splitski ogranak iz ujedinjenja imati isključivo koristi, pogotovo na lokalnim izborima, a odbacuje tvrdnje o netransparentnosti prozivajući potpisnike e-maila za utjecanje na izborni proces.

Rezultat ovog e-mail nadmudrivanja vidljiv je bio, kao što smo naveli, na Skupštini ogranka koja se održala u ponedjeljak. Za delegate su izbarani Alen HarapinBranimir UrlićAnte RenićDarija BečićĐani VrsalovićKlementina GeneralićKristijan BečićKristina VidanLuce Tenžera, Sani Mardešić i Marin Ružić.

IVICA PULJAK JEDVA UPAO

Dvanaesto mjesto dijelili su Ivica Puljak i Katarina Dalmatin, što je zahtijevalo drugi krug glasovanja. Do njega ipak nije došlo jer je Ružić odustao, pa su i Dalmatin i Puljak dobili svoje mjesto na listi delegata.

Kontaktirali smo Kristinu Vidan, predsjednicu splitskog ogranka i jednu od potpisnica e-maila, koja kaže da se ne radi o nikakvom udaru, već o demokratskoj raspravi.

– Cilj je bio razjasniti članovima što se događa s dosadašnjom praksom i izbornim procesima u stranci. Previše se to dramatizira, radi se o normalnom procesu, velik smo ogranak i naravno da neki misle da je ujedinjenje ok, a drugi da nije i da o tome međusobno komuniciraju.

E-mail je otišao članovima s kojima smo razgovarali kako bi još jednom utvrdili što s tim promjenama statuta ne valja, netko ga je proslijedio Marijani i to je ok, jer s vremenom bi ga dobili svi članovi. Sve je to dio demokratskog procesa u kojem se raspravlja o budućnosti stranke – objašnjava Vidan.

Komentirala je i činjenicu da Marijana Puljak nije izabrana među 12 delegata splitskog ogranka.

– Definitivno je članstvo podijeljeno, dosta članova nije zadovoljno načinom na koji se ove promjene Statuta rade što se vidjelo sinoć u rezultatu izbora delegata. Što će biti na Skupštini stranke, vidjet ćemo. Splitski ogranak tu nema većinu, pa tek treba vidjeti kako će to sve skupa proći – kaže.

Naglašava da splitski ogranak generalno nije protiv ujedinjavanja sa STRIP-om, ali da nisu zadovoljni načinom na koji se to radi. Nije željela komentirati hoće li doći do potpunog raskola u splitskom ogranku ukoliko izmjene Statuta prođu.

– Prerano je govoriti, još je čitava procedura ispred nas, vidjet ćemo kako će to sve skupa proći. Kad prođe Izborna skupština svatko od nas će morati za sebe odlučiti što dalje – zaključuje Vidan.

Predsjednicu stranke Marijanu Puljak ne brine što nije među delegatima, a sva događanja prethodnih dana smatra uobičajenim demokratskim procesima.

– Naša stranka nije sekta, ovdje ne vlada jednoumlje već je to organizacija različitih ljudi koji imaju različita mišljenja o raznim temama. Dobra je stvar da su svi za ujedinjavanje, nitko nije protiv, a postoje razlike u mišljenjima kada to napraviti i o tome se sada razgovara unutar stranke.

Legitimno je da se sad svatko bori za svoje mišljenje, svatko argumentira zašto smatra da je to dobro ili ne, a na kraju će odlučiti većina u skladu sa svim demokratskim procedurama – kaže Puljak.

Suprotno od dijela splitskog ogranka, Puljak smatra da je ujedinjenje sa STRIP-om pred lokalne izbore dobar potez.

– Zajedno smo išli u koaliciju, imali smo dobre rezultate, dobili smo povjerenje birača. Stranka Pametno otkad postoji poziva ljude, pojedince i političke opcije, da se uključe jer nema smisla da ima više malih stranaka koje zastupaju iste ideje.

Smatramo da se trebamo ujediniti pod jednu organizaciju da bi bili snažniji i da se birači ne rasipaju. Rezultati izbora su nam pokazali da je to ispravan način i smatram da ćemo tako biti snažniji i na lokalnoj razini – kaže.

Smatra da nema straha od raskola bez obzira na rezultate sutrašnjeg glasovanja.

– Ne vidim razloga za ikakav raskol. Ako se slijede sve demokratske procedure za koje se zalažemo i ako se poštuje odluka većine onda ne bi trebalo biti problema, pogotovo jer se svi slažu s ujedinjenjem, a dio se ne slaže jedino s trenutkom u kojem se događa – zaključuje Puljak. Piše Slobodna Dalmacija