Odluka je pala, nema ćirilice u Vukovaru, Penava: Mi smo šutjeli 30 godina, 30 godina nas se gazi…

Odluka je pala, nema ćirilice u Vukovaru, Penava: Mi smo šutjeli 30 godina, 30 godina nas se gazi…

S 12 glasova za i 6 protiv prihvaćen je zaključak gradonačelnika Vukovara da nije dostignut stupanj razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara, pripadnicima hrvatskog i srpskog naroda.

“Rasprava je pri samom kraju, nije bilo povišenih tonova. Rasprava je otišla u smjeru pitanja školstva. Tonovi su bii mirni”, kazao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i dodao da se uglavnom pričalo o modelu prihvatljivosti toga što se uči u školama, kakvo je gradivo i slično.

Komentirao je i zaključak da nije dostignut stupanj razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara, pripadnicima hrvatskog i srpskog naroda.

“Moj zakjlučak je na tom tragu, da se nisu stekli potrebni uvjeti. To ne smatram mojim mišljenjem, to su činjenice. Nitko me u tome ne osporava”, kazao je gradonačelnik Vukovara i počeo govoriti o stradanjima u Vukovaru u vrijeme Domovinskog rata

“Tražiti od nas u Vukovaru da zaboravimo, stavimo na strani, idemo dalje. Valjda je 1991. trebala bit prije 2000., 2020., svih godina koje su došle prije. To se nije dogodilo. Tražiti od većinskog naroda, do svih pripadnika nacionalnih manjina, pa i pripadnika sprske nacionalne manjine koji su se stavili na stranu Obrane grada Vukovara da sada sve to precrtaju, kažu “okej idemo priznati prava koja su potrebna, a mi smo šutjeli 30 godina, 30 godina nas se gazi, ne priznaje pravo i prava najbližem bratu ocu susjedu, sinu..”, kaže Penava.

Osvrnuo se i na popis stanovništva. “Zanima me točan popis stanovništva”, kaže Penava, prenosi N1.