Stigli nalazi inspekcije u KB-u Dubrava: Vlada smijenila Upravno vijeće bolnice…

Stigli nalazi inspekcije u KB-u Dubrava: Vlada smijenila Upravno vijeće bolnice…

Nakon što je proteklih dana liječnica iz KB-a Dubrava svojim pismom u kojem govori o situaciji u Primarnom respiracijskom intenzivističkom centru podigla veliku prašinu u javnosti, jer su neki navodi govorili da bi mogli biti ugroženi pacijenti i zaposlenici, Ministarstvo zdravstva u tu je ustanovu prije tri dana uputilo zdravstvenu inspekciju čiji je nalaz upravo završen. Doznaje N1

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je stigao nalaz inspekcije u KB Dubrava:

“Stigao je nalaz inspekcije u KB Dubrava. Nalaz ukazuje na manje propuste koje nisu polučili veće štete, ali je nađena neodgovarajuća razina komuniciranja između uprave bolnice i koodrinatora za bolničko liječenje covid pozitivnih. To je u nalazu inspekcije, sad očekujemo daljnje postupanje”, rekao je i dodao:

“Osobno ne znam što bih mogao, zdravstvena inskecija je za to zadužena. Kao ministar mogu jedino razriješiti ravnatelja u roku od 30 dana ako to ne učini Upravno vijeće. Oni će se sastati čim je prije moguće i donijeti pravorijek. Vlada je odlučila da treba smijeniti članove Upravnog vijeća sukladno izvještaju iz Dubrave.”

Zahvalio je što je ukazano na takvu situaciju u KB Dubrava.

“Došlo je do određenog dualnog vodstva bolnice koje je moglo dovesti do disfunkcionalnosti što nam je cilj zaustaviti. Većih propusta nije bilo”, napomenuo je Beroš.

I prije nego što je došao na dužnost upozorili su ga situaciju u ovoj bolnici, da postoje određeni klanovi zbog čega je dosta liječnika i sestara otišlo iz te ustanove.

Apel obiteljskim liječnicima

Istaknuo je da obiteljski liječnici i sestre nisu krivi jer rade svoj posao, ali apelirao je da se ostane sat vremena dulje na poslu ako treba, da se zovu kontakti jer je to molba epidemiologa: “Vjerujem da to nije tolika žrtva. Praćenje kontakata je jedna od najučinkovitijih mjera u sprečavanju širenja infekcije. Nije najprimjerenije da bolesnici to sami rade, zato molim liječnike obiteljske medicine da oni obavijeste kontakte. Znam slučaj da se i po tri dana kontakti ne love, a to je onda problem.”

Beroš je ponovio da je svjestan da je to dodatan napor, ali pomoć je sad potrebna. Jučer je iz ministarstva i HZZO-a poslan dopis obiteljskim liječnicima u kojima im se nalaže da izvrše tu svoju obavezu. “Nikoga ne prozivam, naročito ne za nerad, ali situacija je takva da iziskuje još jedan mali korak”, dodao je.

Komentirajući manjak testova Beroš je rekao:

“Raspolažemo s ograničenim resursima za testiranje iako se oni svakodnevno povećavaju. Stižu nam novi uređaji koji će proširiti kapacitete. Usto na europskom nivou koordiniramo uvođenje brzih antigenskih testova koji će omogućiti testiranje dodatnih pacijenata.”

Osobe u samoizolaciji je bolje tretirati kao potencijalno oboljele, iz sigurnosnih razloga, objasnio je.

“I jučer je otišlo 39 sestara i pet liječnika iz KB Dubrava, prije toga pet liječnika. Danas smo tražili dodatne kapacitete iz svih zdravstvenih ustanova u Zagrebu i to će biti riješeno”, rekao je odgovarajući na pitanje o odlasku kadra iz bolnice u Dubravi.

Nove mjere?

Govoreći o mjerama Beroš je potvrdio da smo na dobrom putu: “Postoji trend koji bi mogao ukazivati da smo na dobrom putu, ali na meni je napraviti sve kao da će biti najlošije. Dolaze blagdani, važno je pridržavati se mjera. Za dva, tri, četiri tjedna broj bi mogao dosegnuti plafon i početi padati.”

Sve je moguće, rekao je komentirajući eventuano uvođenje novih mjera: “U ovom trenutku nije vrijeme za policijski sat i lockdown. Ali oko školstva razgovaramo – koliko smisla ima zatvarati škole ako nismo u lockdownu. Škole su odlično organizirane, rade po epidemiološkim uvjetima.”