Liječnici i sestre: ‘Izgaramo! Malo nas je. Ne možemo jedino mi biti covid bolnica‘

Liječnici i sestre: ‘Izgaramo! Malo nas je. Ne možemo jedino mi biti covid bolnica‘

Pomoć koja je stigla? To je kao da za jedan požar tražite kanader, a dobijete dva čovjeka s naprtnjačama‘

Ispred KB Dubrava u Zagrebu se odvija prosvjed liječnika, medicinskih sestara i drugog bolničkog osoblja. Ističu da nije u redu da je KB Dubrava jedina covid-bolnica u Gradu Zagrebu te da je na njima prevelik pritisak, a osoblja nema dovoljno. 

– Hrvatska i Zagreb ne može svesti samo KB Dubravu da bude covid bolnica. Brojke rastu, enormni su priljevi, osoblja nema, deficit je sestara, liječnika, osoblja… Zaista nije u redu da jedina bolnica u Zagrebu koja pokriva enormno područje postane covid bolnica. Ono čega smo se bojali je to da cijeli objekt zgrade od danas ukidaju, a mi to ne želimo. Gdje će naši pacijenti koji su ne-covid? To su pacijenti koji leže, cijela dijagnostika, pretrage, obrade… Oni traže da život u KB Dubrava stoji. Apeliram na nekoga tko može to promijeniti. Situacija je teška. Ne može samo jedna kuća u Gradu Zagrebu participirati u liječenju covid pacijenata, rekla je medicinska sestra Verica Šeb u programu N1 televizije

S njom se složio i Ivan Spajić iz covid centra bolnice.

– Ovo je prešlo sve mjere. Ja sam u covid centru, dolazim u noćnu smjenu, izmjenjujemo se svaka 4 sata. Svi bi trebali preuzeti. Trebamo svi zajedno podijeliti taj posao, rekao je Spajić.

Upitana o anonimnim pismima u kojima se govori o jako lošem stanju u bolnici, nedostatku hrane i lijekova i lošim uvjetima za pacijente, Verica Šeb kaže:

– Ne želim komentirati te napise. Da je teško, teško je. Mi govorimo o jednoj klinici. Zaista mislite da su pacijenti gladni, žedni i goli? Na kraju krajeva, novinari će ući unutra, vidjeti i pitati te ljude. Nitko nije izašao iz covid centra anoreksičan ili ne znam kakav. To su sramotne izjave. Postoje poteškoće, to je ogroman pogon. Pljeskala sam liječniku koji je rekao da KB Dubrava ne može snositi covid pacijente sama. Najavljivano je da ćemo dobiti pomoć, aparaturu, svašta… Hvala svima koji su nam dobrovoljno došli pomoći. To je kao da za jedan požar tražite kanader a dobijete dva čovjeka s naprtnjačama. Ja se njima zahvaljujem, ali to nije dovoljno. Kada primite 50 pacijenata na postojećih sto svaki dan, mi izgaramo, zaključila je Šeb.