Odluka koja izaziva brigu: liječnici će i bez testa moći osobu proglasiti pozitivnom na covid!

Odluka koja izaziva brigu: liječnici će i bez testa moći osobu proglasiti pozitivnom na covid!

Da je situacija sve teža da se iščitati iz izjava ministra zdravstva Vilija Beroša

Sljedećih nekoliko tjedana Hrvatsku očekuje vrhunac jesenskog vala epidemije koronavirusa, a ako je suditi prema dnevnom povećanju broja novooboljelih, možemo očekivati i po pet tisuća novozaraženih. Samo jučer, kada je opet srušen rekord, dijagnozu covid-19 dobilo je 2776 osoba, a 18 ih je preminulo. Bolnice se dinamično pune te je jučer na liječenju bilo čak 985 pacijenata, od kojih na respiratoru 71.

Da su pred nama neizvjesni tjedni, dao je naslutiti i premijer Andrej Plenković, koji je na sjednici Vlade naglasio da se rast broja zaraženih ubrzava, te da rušimo rekorde. Upozorio je i na broj preminulih, koji je danima dvoznamenkast.

Moguće oštrije mjere

– Puno je nepoznanica i teško je davati pouzdane procjene, ali imamo razloga vjerovati u učinkovitost mjera. Bude li tako, za dva do tri tjedna možemo očekivati vrhunac epidemije. Osigurali smo dovoljan broj kreveta za hospitalizirane bolesnike. Važno je držati se mjera jer u protivnom će se epidemija nastaviti širiti, a to nitko ne želi – rekao je Plenković i zaključio da o svakome od nas ovisi hoćemo li biti uspješni kao u prvom valu.

Mogućnost pooštravanja mjera nije odbacio, ali je rekao da to možemo izbjeći budemo li odgovorni.

– Smanjimo druženja, štitimo jedni druge, držimo distancu, nosimo maske, prozračujmo redovito, vodimo računa o higijeni… Nisu to velike žrtve, a time štitimo živote i radna mjesta. Imam povjerenja u odgovornost hrvatskih ljudi, pokažimo da smo snažni kad je najpotrebnije. Uime cijele Vlade uvjeren sam da Hrvatska to može – rekao je Plenković te još jednom naglasio da je važno da svi shvate da ulazimo u najtežu fazu borbe s pandemijom.

No, da je situacija sve teža te da kapaciteti testiranja, s obzirom na to da postotak oboljelih u odnosu na testirane prelazi i 30 posto, postaju nedovoljni, da se iščitati iz izjava ministra zdravstva Vilija Beroša.

Naime, na sjednici Vlade govorio je o novostima za testiranja koja uključuju prioritetne skupine, ali i to da će liječnici obiteljske medicine osobe koje imaju simptome nalik infekciji covidom bez testiranja moći proglasiti covid pozitivnima.

– Trenutno, a u slučaju ograničenih kapaciteta, prednost za testiranje imaju osobe s kroničnim bolestima, zdravstveni djelatnici, djelatnici socijalne skrbi te osobe u kolektivima u školama, vrtićima, socijalnoj skrbi – rekao je Beroš.

Osobe koje nisu prioritet za testiranje, dalje je pojasnio ministar, a u samoizolaciji su zbog bliskog kontakta te imaju simptome covida-19, treba liječnik primarne zdravstvene zaštite, epidemiolog ili školski liječnik, ako se radi o školskom djetetu, tretirati kao oboljelog, tj. uputiti ih u izolaciju 10 dana od početka simptoma, a njihove bliske kontakte u karantenu, odnosno samoizolaciju.

Nalaz će se čekati 48 sati

– Riječ je o odluci koju smo donijeli na osnovi epidemiologa i njihovih kapaciteta. Trebamo čim više djelovati da se spriječi daljnje povećanje broja oboljelih – govori Beroš. S druge strane, i u Gradu Zagrebu povećanje broja oboljelih i činjenica da je svaki treći testirani pozitivan, dovela je do problema. Naime, nalazi koji govore je li netko pozitivan ili negativan sada će dolaziti unutar 48 sati, a ne 24 kako je bilo do sada.

Posebno zabrinjava i to da je izražena lokalna transmisija bolesti i veliki je dio pozitivnih s negativnom epidemiološkom anamnezom, što znači da ne znaju gdje su se zarazili.

– Problem je što te osobe, dok ne razviju simptome tijekom perioda inkubacije, mogu prenositi zarazu na članove obitelji – rekao je Beroš i ukazao, odnosno upozorio na skrivanje kontakata koje uvelike djeluje na širenje epidemije.

– Od ukupnog broja jučerašnjih novozaraženih 2776, čak 2099 nije iz samoizolacije – zaključuje Beroš.Piše Jutarnji list