Najnovije: Austrija od utorka ide u novi lockdown…

Najnovije: Austrija od utorka ide u novi lockdown…

Austrijski kancelar Sebastian Kurz objavio je u obraćanju naciji da se njihova zemlja pridružuje Njemačkoj, Francuskoj i Belgiji, te da i oni odlaze u novi lockdown. Lockdown, kako je objavio, počinje u utorak i trajat će do kraja studenog.

“Ako sada ne djelujemo, zdravstveni kapaciteti u Austriji mogli bi biti preopterećeni. Vlada neće dopustiti situaciju u kojoj bi liječnici morali odlučiti hoće li se brinuti za pacijenta Covida, žrtvu nesreće ili pacijenta s moždanim udarom. Ova odluka za nas nije bila laka, ali je nužna”, naglasio je kancelar. Kurz je zatim objasnio da će pogođene tvrtke dobiti 80 posto prometa od studenoga 2019. putem paketa pomoći.

OGRANIČENJE DRUŠTVENOG ŽIVOTA

Obvezne škole ostaju otvorene zasad. Srednje škole i sveučilišta trebaju se prebaciti na učenje na daljinu. “Unatoč svim apelima, Austrijanci su se i dalje previše družili. Stoga moramo ograničiti kontakte”, poručio je Kurz. Tijekom drugog lockdowna, naglasio je, smiju se družiti ljudi iz samo dva različita kućanstva.

“Nitko od nas ne voli nositi masku, nitko od nas nije sretan kad više ne može vidjeti vlastite prijatelje ili rodbinu. Ali ako ne poduzmemo ovaj korak, prijete nam uvjeti koji već postoje u drugim zemljama”, upozorava Kurz.

“Uvjereni smo da ako svi stvarno sudjeluju, ovim lockdownom možemo ponovno smanjiti broj zaraza. Tada bi se u prosincu mogli vratiti u normalno stanje – ali dok cjepivo ne bude pronađeno, pred nama ostaju “izazovna vremena”. Prenosi TELEGRAM