Općina poslala 182 opomene pred ovrhu…

Općina poslala 182 opomene pred ovrhu…

Općina Marijanci odlučila je stati na kraj financijskoj nedisciplini obveznika plaćanja općinskih prihoda te je pokrenula proceduru za prisilnu naplatu neplaćenih potraživanja. Nakon pregleda i kontrole salda dužnika, Općina je poslala 182 opomene pred ovrhu zbog neplaćanja komunalne naknade, poslovnog prostora, komunalnog doprinosa te zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta.

– To su redoviti prihodi Općine i zakon nas obvezuje da vodimo računa o naplati sredstava. Bilo bi neprihvatljivo da budemo nemarni i nesavjesni u poslovanju. Prisilna naplata nema nikakve veze s punjenjem proračuna ili koronavirusom. Jednostavno, to je zakonska procedura koju moramo odraditi – naglasio je općinski načelnik Darko Dorkić. Dodao je da će se protiv dužnika koji se ogluše na opomenu primijeniti prisilna naplata. Postupkom prisilne naplate obuhvatit će se sve fizičke i pravne osobe prema kojima dospjelo, a nenaplaćeno potraživanje Općine iznosi više od 200 kuna.

– Ljudi se javljaju u naš jedinstveni upravni odjel i traže obročnu otplatu, što im, naravno, omogućujemo. A neki su već odmah nakon primitka opomena uplatili dug. Vjerojatno im se dogodilo da su zaboravili platiti ili su imali drugih prioritetnih izdataka – rekao je načelnik Dorkić.

Glavnina duga od oko 1,2 milijuna kuna odnosi se na komunalnu naknadu. Fizičke su osobe prije slanja opomena dugovale 225.105 kuna, a pravne osobe 522.480 kuna. Nakon poslanih opomena uplaćeno je 120.536 kuna. Javlja Glas Slavonije