Penava i ekipa ne daju ćirilici u Vukovar, Pupovac očekuje reakciju Ustavnog suda na “radikalnu politiku”

Penava i ekipa ne daju ćirilici u Vukovar, Pupovac očekuje reakciju Ustavnog suda na “radikalnu politiku”

Očekujem da Ustavni sud kaže Penavi da ubuduće svojim postupcima ne pogoršava sliku međuetničkih odnosa u Vukovaru i onda na osnovi nje donosi zaključke da još nije vrijeme za proširenje nečijih prava, kaže Pupovac, piše Novi List.

Ništa se u vezi s ćirilicom u Vukovaru nije izmijenilo u odnosu na prošlu godinu, kada je Gradsko vijeće, u kojem je još većinu imao HDZ, odlučilo da se uvjeti za službenu dvojezičnost nisu stekli. U srijedu je to tijelo izglasalo isti zaključak, premda se u međuvremenu vukovarski gradonačelnik Ivan Penava razišao s HDZ-om, a SDSS dobio poziciju potpredsjednika Vlade, koju obnaša Boris Milošević.

Premijer Andrej Plenković nije na sjednici Vlade, u svom uvodnom slovu, osjetio potrebu komentirati ovaj potez Penave, odnosno Gradskog vijeća Vukovara, a posebno je neobična opaska predsjednika SDSS-a u tom gradu Srđana Kolara, koji je prije tri dana izjavio za Novi list da Srbi trenutačno »nemaju sugovornika«.

Dakle, Vladu u kojoj je njegov stranački kolega potpredsjednik, Kolar ne smatra adekvatnim sugovornikom za temu prava pripadnika srpske nacionalne manjine, piše Novi list.

– Situacija jest vrlo čudna, priznao je Novom listu predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Ali on, svjestan političkih okolnosti u kojima djeluje, odbija govoriti o svojim očekivanjima od koalicijskih partnera iz HDZ-a, čiji ministar Ivan Malenica nije u srijedu izrekao niti jednu primjedbu na nastavak Penavinog odgađanja uvođenja ćirilice u Vukovaru.

– Stanje u Vukovaru itekako je predmet interesa SDSS-a. Želimo da se loši međuetnički odnosi, koje generiraju tamošnje politike, promijene. SDSS sigurno neće prestati raditi u tom smislu. S tim da je Kolar u pravu, SDSS u Vukovaru nema sugovornika. Ustavni sud je nadležnost za prava srpske zajednice u Vukovaru prebacio na lokalnu vlast.

Razumijem da to može biti političko pitanje u kontekstu funkcioniranja Vlade i koalicije HDZ-a i SDSS-a, ali Ustavni sud je, što se ovog tiče, razvlastio Vladu. Mi, osim toga, našim partnerima ne sugeriramo, još manje namećemo stavove. Ostavljamo im da samo procijene što i koliko mogu. Zalažemo se za potpunu slobodu govora, naglašava predsjednik SDSS-a.

Pupovac smatra da bi se Ustavni sud trebao očitovati je li zaključak Gradskog vijeća o nestjecanju uvjeta za ćirilicu utemeljen ili ne.

– Ustavni sud je omogućio da radikalna politika, ako ima većinu u Gradskom vijeću, može odgađati te stvari, a centralnu vlast je odmaknuo od Vukovara. Očekujem da Ustavni sud sada kaže gradonačelniku Penavi i njegovim vijećnicima da razgovaraju o ovoj temi, a ne da i dalje SDSS nema sugovornika.

Očekujem i da mu kažu da ubuduće svojim postupcima ne pogoršava sliku međuetničkih odnosa u Vukovaru i onda na osnovi nje donosi zaključke da još nije vrijeme za proširenja nečijih prava.

Neprihvatljivo je održavanje situacije da u Vukovaru kadija istovremeno i tuži i sudi. Napada na pripadnike srpske zajednice od strane pojedinih grupacija koje su na određeni način podržane gradskim proračunom, sve je više, upozorava predsjednik SDSS-a.