Plenković:‘Nitko od nas nikad nije govorio o policijskom satu. Milanović? Nemam vremena komentirati njega…‘

Plenković:‘Nitko od nas nikad nije govorio o policijskom satu. Milanović? Nemam vremena komentirati njega…‘

Sto dana Vlade je pokazalo da smo napravili sve što je u programu, rekao je premijer na Mirogoj

U prigodi blagdana Svih svetih predsjednik Vlade RH premijer Andrej Plenković položio je vijence i zapalio svijeće na Gradskom groblju Mirogoj, a nakon toga je dao izjavu za medije. 

– Vjerujemo da će blagdan proći primjereno uz pridržavanje mjera. Jučer smo imali uobičajen radni dan, planirali smo ići danas, i danas smo tu. Imali smo svoj plan, preko medija ćemo se teško dogovarati – kazao je premijer komentirajući odlazak s predsjednikom Zoranom Milanovićem. Javlja Jutarnji list

Premijer je komentirao i situaciju s koronavirusom te kazao da je Vlada na proljeće identificirala KB Dubravu kao bolnicu koja će pomoći. 

– Oni kvalitetno zbrinjavaju sve pacijente. Cijeli zdravstveni sustav je unatoč velikim naporima u stanju obavljati i ostale funkcije – kazao je.

– Kao i svih godina bit ćemo u Vukovaru 18. studenog koji je postao neradni dan. Drago mi je da je jučer dovršen i otvoren Vodotoranj, simbol obrane Vukovara. Sigurno će biti epidemioloških mjera, organizacija tog događaja je suradnja između Vlade i Grada, dogovorit ćemo sve – kazao je premijer komentirajući predstojeća događanja u Vukovaru. 

Na pitanje planiraju li se uvoditi strože mjere nakon blagdana Svih svetih, premijer je kazao da su mjere proporcionalne dinamici širenja epidemije.

– Nitko od nas nije govorio o policijskom satu. Ne znam kako je ta tema jako isturena u javnosti. Imali smo sastanak na koaliciji, jedan od naših koalicijskih partnera je govorio u jednom trenutku o tome zbog sličnih mjera koje poduzimaju druge zemlje. Ključ borbe je odgovornost svakog pojedinca. Ako smo disciplinirani, epidemija će biti manja  – kazao je premijer.

Premijer je kazao i kako nema vremena komentirati izjave predsjednika Zorana Milanovića pa je ponovno govorio o koronavirusu. 

– Trenutno je jesenski val robustan i snažan kako smo i najavili u proljeće, na njega nas je upućivao niz zaključaka i prethodnih pandemija. Mi smo to očekivali, zato smo htjeli da izbori budu kada je epidemija u najnižem stupnju da možemo učiniti sve za stabilnost države. Svaka zemlja prati što se dešava u drugoj zemlji, situacija je ozbiljna i svaka zemlja sama određuje koji stupanj restriktivnih mjera određuje – kazao je premijer.

Komentirao je i kolonu sjećanja u Vukovaru te kazao da će Vlada biti tamo.

– Mi smo stalno tamo. To nije pitanje – kazao je premijer. 

Zatim se osvrnuo na prvih 100 dana ovog sastava Vlade. 

– 100 dana Vlade je pokazalo da smo napravili sve što smo rekli u programu. Dobro je da nova sjednica Sabora počinje s aktualnim satom na tu temu. Imamo u utorak, srijedu i četvrtak dinamičnu aktivnost u Saboru i to se poklapa sa 100 dana. Prvo je uvjerljiva potpora birača na izborima 5. srpnja, samo 18 dana za formiranje parlamentarne većine, konstituiranje Sabora, upućivanje u raspravu Zakona o obnovu Zagreba. Nakon toga ranija sjednica Sabora, konsenzusom je usvojen Zakon o obnovi Zagreba, nakon toga cijela aktivnost koja se odnosila na pripreme rebalansa proračuna, proračuna za 2021. s projekcijama do 2023., priprema Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, plus snažne poruke pomirdbe i suživota ne samo nastavkom suradnjom s nacionalnim manjinama nego i gestama koje smo imali u Kninu, Gruborima, Varivodama. Ova Vlada gleda kako pomiriti sve što je ostalo turbulentno u biću hrvatskog naroda i okrenuti se budućnosti. Doživjeli smo napad na Banske dvore koji po meni ima sva obilježja terorizma. 

Borit ćemo se protiv radikalizacije, nasilnog ekstremizma pa i terorizma, to se dogodilo, to je fenomen s kojim se moramo ozbiljno pozabaviti i gledati kako druge kulture reagiraju an slične događaje. To bi bilo dobro za našu demokraciju. Naravno, beskompromisna borba protiv korupcije, nije bitno tko je pripadnik koje stranke, tu nema protekcije. To su čvrsti temelji drugoga mandata , a pritom smo na Europskom vijeću u srpnju osigurali 12,9 milijardi eura za idućih 7 godina, 10,6 milijardi za instrument EU iduće generacije i 68 milijuna eura za obnovu Zagreba od potresa. Imamo 24 milijarde iz EU za oporavak  – kazao je. 

Premijer je na kraju kazao i da se ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman jučer čuo s turskim ministrom kojem je izrazio spremnost ako trebaju bilo kakvu pomoć, a ista je poruka poslana i Grčkoj nakon snažnog potresa koji je pogodio te dvije zemlje u petak.