Nobilo o Milanovićevim kritikama: Niti jedna institucija u ovoj državi nije sveta krava, visoka korupcija je premrežila državu…

Nobilo o Milanovićevim kritikama: Niti jedna institucija u ovoj državi nije sveta krava, visoka korupcija je premrežila državu…

Odvjetnik Anto Nobilo gostovao je u Novom danu i komentirao stanje u pravosuđu, kao i kritike koje je na račun pravosuđa uputio i predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović.

Javnost prati stanje u pravosuđu preko jednog dijela velikih predmeta, rekao je Nobilo, dodavši da pojedini predmeti na hrvatskim sudovima traju i više desetljeća.

“Potez Vlade da pravosuđe ne bude zasebno ministarstvo i da na čelu nema čovjeka iz pravosuđa pokazuje da nemaju namjeru promijeniti stanje u pravosuđu, nego zadržati status quo”, rekao je Nobilo.

Slična se stvar događa i s Državnim odvjetništvom, jer glavna državna odvjetnica ne dolazi iz kaznenog odjela, rekao je Nobilo. “Na dva ključna mjesta imamo ljude koji nisu iz struke i to smanjuje kapacitete tih institucija, kao i kvalitetu njihovog rada”, rekao je Nobilo.

Govoreći o Višem kaznenom sudu, odvjetnik je rekao da je nepotreban te da se uvodi zato što je Vrhovni sud u zaostacima i tamošnji suci ne mogu stići rješavati sve predmete. “Umjesto da smo pojačali Vrhovni sud za tih 5 do 10 novih sudaca, donosimo odluku da Vrhovni sud neće rješavati žalbe, nego će to činiti Viši kazneni sud, a suce će imenovati Vlada. Strah me da će izvršna vlast imati dodatni utjecaj na pravosuđe”, rekao je Nobilo.

Ipak, vjeruje da će se taj sud i osnovati. “Politika je imala razlog zašto je krenula u to, ne vidim razloga zašto bi odustali od toga, Mogu zaključiti da bi mogli to osnovati, da bi mogli pustiti u rad, premda za demokraciju u Hrvatskoj to nije dobro”, rekao je Nobilo.

Govoreći o izjavama predsjednika Zorana Milanovića, Nobilo je rekao da je predsjednik rekao nekoliko dobrih stavova o pravosuđu, ali da se to izgubilo u sukobu s premijerom.

“Mislim da niti jedna institucija u ovoj državi nije sveta krava i svaka treba doživjeti kritiku kad je to opravdano. Državno odvjetništvo ima veliki problem i nećemo mu pomoći ako šutimo. Visoka korupcija koja je premrežila ovu državu jest prvorazredno pitanje nacionalne sigurnosti. Što se tiče sadržaja, mogu podržati predsjednika kad o tome govori, ali što se tiče forme, to nije moj način govora”, rekao je Nobilo, piše N1.