S koliko respiratora raspolažu hrvatski bolnički centri?

S koliko respiratora raspolažu hrvatski bolnički centri?

Na trenutke djeluje da zdravstvena situacija lagano izmiče kontroli, broj hospitaliziranih odavno je preko 1000. Očekuje se vrhunac, respiratori su najpotrebniji u primarnim respiracijskim centrima, ali i regionalnima.

“Mi neprestano vodimo računa koliko gdje ima kojih pacijenata i tamo ćemo preusmjeriti i respiratore i zdravstvene djelatnike”, rekao je za N1 TELEVIZIJU  Silvio Bašić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva.

Ministarstvo je zatražilo od Europske komisije dodatne respiratore. Međutim, kako objašnjava Bašić: “Ministarstvo se uključilo kad i sve ostale države članice, nismo pokušali, nego smo se uključili, postupak je u tijeku i ja očekujem da ćemo vrlo skoro dobiti potrebne respiratore. A koji smo broj tražili, pa tražili smo broj na temelju promišljanja naših epidemioloških stručnjaka.”

Blokade nema, tvrdi Bašić, premda neslužbene informacije kažu da Amerika blokira Komisiji nabavku, ali u istoj su situaciji i sve države članice. Kineske ne žele, kažu – neispravni su. Teško je i mikrobiolozima.

Koliko respiratora imamo?

Hrvatska ima 867 respiratora, situacija se nije promijenila od proljeća. Kad se gleda po primarnim intenzivističkim centrima ima ih ukupno 323.

Najviše ih je u KBC-u Split (79), pa KBC Rijeka (75), KBC Osijek (67) pa KB Dubrava (63) i Klinika za infektivne bolesti (39). Broj varira iz dana u dan, raspoređuju ih po potrebi kako i kome treba.

Nije ih se moglo nabaviti od početka epidemije. Europska komisija zadužena je u krizi nabavljati opremu, lijekove i ostalo pa tako i respiratore za sve države članice. Hrvatska je zatražila u lipnju oko 300-tinjak novih restpiratora, no taj proces blokirale su, neslužbeno se doznaje, Sjedinjene Američke Države.

Iz ministarstva uvjeravaju da će se respiratori uskoro nabaviti, no ne žele nabavljati one iz Kine jer nisu tehnički ispravni.

Hotel u Krapinskim toplicama sekundarni covid centar?

Ranije danas, ravnatelj Kliničke bolnice Stubičke Toplice Davor Gredičak komentirao je za N1 navode da bi specijalna bolnica u Stubičkim Toplicama mogla postati covid-19 bolnica. Kazao je da su kapaciteti bolnice popunjeni te da nemaju što ponuditi.

“Covid bolnica treba biti opremljena s osobljem, internistima i opremljena opremom. Treba imati kiskik, laboratorij koji mi nemamo, mora imati adekvatnu rendgen dijagnostiku, koju mi nemamo”, rekao je Gredičak. Osim toga, nemaju ni respiratore.

“Nemamo nijednog”, dodao je.

Kažu da je županija Ministarsvu kao sekundarni centar predložila hotel u Krapinskim toplicama.

“Jedna od opcija je ovaj hotel u Krapinskim toplicama. Ozbiljnih opcija”, rekao je Silvio Bašić i dodao.

“U ovom trenutku nema potrebe za niti jednim sekundarnim centrom, no nastavimo li ovako, bojim se da će biti.”