Davor Vagić: U Areni će o pacijentima skrbiti 18 doktora i 50 sestara…

Davor Vagić: U Areni će o pacijentima skrbiti 18 doktora i 50 sestara…

Koordinator za covid-centar Arenu Zagreb prof. dr. sc. Davor Vagić u Dnevniku N1 je pojasnio kako će Arena funkcionirati u ovoj situaciji.

Kazao je kako bi klinička slika pacijenata koji bi u Arenu trebali doći trebala biti blaga do srednje teška.

“To su pacijenti koji su hospitalizirani zbog covida, pred kraj su liječenja, ali ne mogu ići kući dok su pozitivni. Dok ne postanu negativni mogu doći ovdje.

Ministar nam je zato dao zadatak da ovo organizacijski popratimo. Spremni smo otvoriti 100 kreveta kada to bude potrebno – s tim ćemo brojem krenuti u prvom dijelu”, rekao je Davor Vagić.

O pacijentima će skrbiti 18 doktora, te 50 sestara.

“Tri doktora je dalo Ministarstvo obrane, dakle, Vojska se ne uključuje samo logistički nego i s ljudstvom. Od preostalih 15, sedam će doktora biti iz KBC-a Sestre milosrdnice, a ostalih pet iz drugih ustanova.

Minimalno 50 sestara će nam trebati, od čega će ih 20-25 biti iz KBC-a Sestre milosrdnice”, kazao je Vagić, te pojasnio da iz KBC-a Sestre milosrdnice samo vode logistiku, a da će Arena služiti za cijeli sustav.

Kazao je kako će zaduženi za sve u Areni biti oni najstručniji.

“Docentica Gomerčić, pulmolog, te dr Gverić koja je klinički mikrobiolog – to trebaju voditi najkompetentniji ljudi. Mi ćemo unutra imati najmanje tri liječnika u smjeni. Glavni će biti ili internist intenzivac, anesteziolog ili pulmolog. Druga dva mogu biti mlađe kolege ili drugih struka.

Nama je ovo bio komplicirano logistički odraditi. Mi nemamo ambulantu za prijem pacijenata. Svaki pacijent će imati narukvicu s barkodom, a mi ćemo imati i ovdje bolnički informatički sustav, kao što imamo i u KBC-u. Kakve god nalaze bude trebalo raditi, rezultati koji se u bolnici dobiju će biti upisivani u sustav i mi ćemo ih ovdje vidjeti.

Smanjit ćemo papirologiju maksimalno”, rekao je Vagić.