Jandroković poručio Milanoviću da će i on morati poštivati nove mjere; govorio i o vukovarskoj koloni sjećanja…

Jandroković poručio Milanoviću da će i on morati poštivati nove mjere; govorio i o vukovarskoj koloni sjećanja…

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković bio je gost središnjeg Dnevnika HTV-a.

Na početku je govorio o današnjem Aktualnom prijepodnevu u Saboru.
– Mislim da je rasprava bila primjerena trenutku u kojem se nalazimo, očito su zastupnici i zastupnice pristupili Aktualnom prijepodnevu dosta odgovorno, bez preteških riječi, bez incidenata, bilo je zanimljivih pitanja i odgovora. Bilo je u skladu s vremenom u kojem živimo, istaknuo je predsjednik Sabora.

Temeljem odluke Ustavnoga suda, vezano uz način na koji zastupnici u posebnim okolnostima mogu sudjelovati u raspravama, Gordan Jandroković kaže da su ispoštovali odluku Ustavnoga suda i da sada svi zastupnici sudjeluju u raspravi.

– Rasporedili smo se po pet dvorana, imamo i videovezu. Doći će do određenog usporavanja, ali ne toliko da bi to utjecalo na učinkovitost i donošenje zakona.

Sutra neće biti velike polemike o izvješću o radu Vlade, dodaje, ali očekuje interesantne rasprave o rebalansu te proračunu za 2021. godinu.

– Svima je u interesu da prevladamo ovo teško razdoblje. Očekujem da ćemo biti odgovorni i ozbiljni, rekao je predsjednik Sabora Jandroković, gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

Osvrnuo se i na izjave predsjednika Zorana Milanovićakoji je rekao da će podržati lockdown, ali da ne želi policijski sat. Dodaje da bi zapravo Sabor trebao odlučivati o zatvaranju gospodarstva.

– Nema lockdowna ni policijskog sata. Ne znam što će predsjednik Republike podržavati. Što će biti i kako će biti, odlučit će Hrvatski sabor, a ako bude sporova, onda će o tome odlučivati Ustavni sud. 

Na pitanje jesu li važniji životi građana ili ekonomija, kaže da su životi na prvom mjestu, ali i dodaje da se mora voditi računa o gospodarskoj aktivnosti i ekonomiji. Očekuje i nada se da će se građani koji za sada to ne čine, striktnije držati mjera. Kaže da mnogo toga ovisi o ponašanju građana.

– Naše brojke su velike, ali su puno niže od brojnih drugih zemlja. Vjerujem da smo ušli u jednu fazu u kojoj će doći do stagnacije broja novozaraženih.

Bliži se Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, a s obzirom na preporuke, treba li održati Kolonu sjećanja?

– Od ove godine to je neradni dan, dajemo tom danu veliko značenje. Želimo i buduće naraštaje podsjećati što se događalo. Imamo specifičnu situaciju, epidemiološke mjere odredit će opseg manifestacije. Kolona sjećanja da, ali u kojoj formi i s kojim brojem ljudi, ovisit će o tome koliko ćemo imati novozaraženih, teško bolesnih i umrlih. Moramo na dostojanstven način obilježiti taj dan.

Na pitanje razgovara li se s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom o organizaciji Dana sjećanja, kaže da taj dan zajedno organiziraju Vlada i grad Vukovar.

Vjeruje da će se postići razuman dogovor, koji će voditi računa o zaštiti života i zdravlja onih koji će tamo biti te o dostojanstvenom obilježavanju toga dana.