Simultani oružani napadi u Beču, vojska na ulicama u potrazi za napadačima…

Simultani oružani napadi u Beču, vojska na ulicama u potrazi za napadačima…

Najmanje su tri osobe, među kojima napadač, ubijene su u simultanim terorističkim napadima u ponedjeljak navečer u središtu Beča. Nakon napada, u kojemu je poginuo jedan prolaznik, u bolnicu je prevezeno petnaest osoba, a jedna je žena poslije podlegla ozljedama.

Jedan je napadač ubijen u sukobu s policijom, a najmanje jedan je u bijegu. Ubijeni terorist, utvrđeno je, na sebi nije imao prsluk s eksplozivnom napravom kao što se sumnjalo. Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer izjavio je kako je nekoliko napadača otvorilo vatru na šest lokacija u blizini središnje bečke sinagoge. Uz policiju, stanje u središtu grada osiguravaju pripadnici specijalnih jedinica. Policija je ogradila cijelo područje, zaustavljen je javni gradski prijevoz.

Osim policajaca, situaciju u središtu grada trenutačno osigurava 150 pripadnika specijalne jedinice Austrijske vojske.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer pozvao je na konferenciji za novinare građane Beča da u utorak ostanu kod kuće te da izbjegavaju središte grada.

Bečka policija na Twitteru je potvrdila da se pucnjava dogodila oko 20 sati, te da je u njoj sudjelovalo više počinitelja sa dugim cijevima. Trenutačno je šest mjesta na kojima se dogodio zločin. Jedna osoba je smrtno stradala, a nekoliko ih je teže uzlijeđenih, uključujući i jednog policajca te da je policija ubila jednog počinitelja.

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova objasnio je kako je u sukobu s policijom ubijen jedan od napadača, a jedan policajac je teško ozlijeđen. Glasnogovornik Bečkog zdravstvenog saveza Christoph Mierau rekao je za Austrijsku novinsku agenciju (APA) da je 15 osoba ozlijeđeno od čega sedam teže. Javlja HRT