Lalovac: Prodaja dugova postala je biznis broj jedan u Hrvatskoj i Vlada hitno mora regulirati to tržište…

Lalovac: Prodaja dugova postala je biznis broj jedan u Hrvatskoj i Vlada hitno mora regulirati to tržište…

Bivši ministar financija u vladi Zorana Milanovića, Boris Lalovac, otkriva zašto predlaže da država hitno mora regulirati trgovinu dugovima i zašto to treba učiniti prije nego što uredbu o tome donese Europska unija

Boris Lalovac, 44-godišnji bivši SDP-ov ministar financija koji je na tu dužnost stupio nakon smjene Slavka Linića, složio se s predsjednikom Zoranom Milanovićem oko toga da bi Vlada trebala građanima produžiti moratorij na ovrhe i otplatu kredita.

Govoreći za Nacional u povodu objave rebalansa proračuna za ovu, kao i prijedloga proračuna za sljedeću godinu, posebno je upozorio na trenutačno najlukrativniju granu bankarskog sektora, a to je prodaja dugova. Od 50 milijardi kuna ukupnog duga građana, procjenjuje da građani 10 posto tog iznosa neće moći vratiti pa će banke pet milijardi tog njihova duga preprodavati agencijama na tržištu dugova. Zato predlaže da država hitno regulira trgovinu dugovima i učini to prije no što uredbu o tom području donese Europska unija.

Prema Lalovcu, taj je posao bankama postao isplativiji od financiranja projekata u industriji i poljoprivredi. Kada je u Milanovićevoj vladi pripremao zakon o konverziji kredita iz švicarskog franka u eure, Borisu Lalovcu, danas saborskom zastupniku SDP-a, iz bankarskih krugova bilo je poručeno da se jednoga dana kada više ne bude ministar, više neće moći zaposliti u bankarskom sektoru…..

Pročitajte više u novom broju Nacionala…