Znate li kada je patentiran prvi grudnjak i gdje ?

Znate li kada je patentiran prvi grudnjak i gdje ?

Trećeg studenog 1914. godine prvi je put u povijesti SAD-a patentiran grudnjak. Radilo se o patentu koji je prijavila 23-godišnja Mary Phelps Jacob, pripadnica američkog visokog društva iz dobrostojeće obitelji. Ranije je u sferi ženskog donjeg rublja dominirao korzet, koji je bio u načelu neudoban za nošenje.

Prema legendi Mary je imala velike grudi te joj se nije sviđalo kako korzet izgleda ispod svečanih haljina. Prije jednog bala Mary je sa svojom sluškinjom izradila prvi grudnjak od dva rupčića povezana ružičastom vrpcom, a kad je primila narudžbe za isti, shvatila je kako tu može i zaraditi te se bacila na dizajniranje pravog modela.

Uvođenje grudnjaka bilo je u skladu s novim trendom slobodnijeg životnog stila, koji se uvelike očitovao i u oblačenju. Patent grudnjaka Mary Phelps Jacob odobrio je Američki ured za patente i zaštitne znakove (engl. United States Patent and Trademark Office) pod brojem 1.115.674. Svoj je patent prodala za 1500 dolara tvrtki Warner, kojoj je donio zaradu od oko 15 milijuna.

U vrijeme Prvog svjetskog rata američka vlada zamolila je žene da prestanu kupovati korzete kako bi ostalo više metala za proizvodnju oružja. Nakon tog žene u SAD-u i Europi počele su odbacivati korzete i nositi sve popularnije grudnjake, a uskoro su ih prihvatile i dame u Aziji, Africi i Latinskoj Americi. Piše povijest.hr