PRIJENOS Sabor o rebalansu, Plenković Grbinu: Idete u isti offside kao vaš prethodnik…

PRIJENOS Sabor o rebalansu, Plenković Grbinu: Idete u isti offside kao vaš prethodnik…

Ukupni manjak proračuna ove godine iznosit će 24,8 milijardi kuna ili 6,7 posto BDP-a, a kad se pribroje izvanproračunski korisnici i lokalna država manjak za 2020. se penje na 8 posto BDP-a.

U nastavku 4. sjednice Hrvatski sabor raspravlja o rebalansu Državnog proračuna kojim se planiraju prihodi proračuna u iznosu od 131,1 milijardu kuna, što je povećanje za 9,2 milijarde kuna, dok se rashodi proračuna povećavaju za 8,6 milijardi kuna, na ukupno 155,9 milijardi kuna.

Tako će ukupni manjak proračuna ove godine iznositi 24,8 milijardi kuna ili 6,7 posto BDP-a. No, kada se tomu dodaju i izvanproračunski korisnici i lokalna država, manjak opće konsolidirane države po ESA 2010 metodologiji ove će godine iznositi 29,5 milijardi kuna ili osam posto BDP-a.

Odmah na početku, Peđa Grbin zatražio je stanku od 10 minuta. Andrej Plenković počeo je predstavljanje rebalansa proračuna.

Ovo je drugi rebalans. Rekao je da je ova Vlada provodila odgovornu politiku pa je ovu krizu dočekala spremna.

“U ovakvim okolnostima, pad gospodarskih aktivnosti bio je snažan. Kao i pad državnih prihoda”, rekao je premijer i ponovio da su u četiri kruga poreznih reformi smanjivali porezno rasterećenje te da su jutros na Vladi predložili peti krug.

“Da odmah odgovorim gospodinu Grbinu. Vi sada idete u isti offside kao vaš prethodnik. Vi govorite da ćemo sa poreznim rasterećenjem imati manji prihode. Kad smo smanjili porez na dobit, ukupnu prihodi su narasli za 15 posto, Ja sam siguran da ministar zna o čemu govorim”, naglasio je, prenosi dnevnik.hr.