Vili Beroš: “Pripremili smo kapacitete za sve scenarije”

Vili Beroš: “Pripremili smo kapacitete za sve scenarije”

Ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je na sjednici Vlade kako je od prosječnih 8152 testova dnevno pozitivnih bilo 27 posto.

“Izdali smo uputu bolnicama o potrebi reduciranja hladnog pogona s time da je i dalje potrebno organizirati zbrinjavanje prioritetnih, osobito onkoloških pacijenata”, rekao je Beroš dodavši kako zdravstvene ustanove trebaju voditi evidenciju zdravstvenih djelatnika koji su preboljeli koronu te koji mogu sudjelovati u radu, , prenose 24sata.

Podsjetio je kako je KB Dubrava postala isključivo covid bolnica, a odredili su još i Opću županijsku bolnicu Našice te Specijalnu bolnicu za plućne bolesti u Zagrebu zdravstvenim ustanovama za privremeno zbrinjavanje covid pacijenata.

“Kontinuirano se provode aktivnosti za distribuciju respiratora za KB Dubrava i OB Varaždin. Do 1. studenog u KB Dubrava ukupno je raspoređeno 111 zdravstvenih djelatnika”, rekao je dodavši kako je uključeno i 157 doktora medicine koji rade pod nadzorom za pomoć epidemiolozima.

Otvoreno je i 16 pozivnih centara za zvanje i praćenje kontakata, dodao je Beroš.

“Glavni cilj nam je osnažiti centralizirani sustav liječenja covid-19 pacijenata, čime želimo spriječiti koliko je to moguće ulazak virusa u druge bolnice kako bismo pružali skrb i drugim bolesnicima. Zdravstveni sustav je pod pojačanim pritiskom, no imamo kapacitete, stručne i odgovorne kadrove, uređaje i opremu i uspijevamo ispunjavati zadaće. Veliku pomoć dobivamo od svih građana koji svojim odgovornim ponašanjem mogu itekako utjecati na daljnji tijek širenja zaraze”, rekao je istaknuvši kako prema istraživanju javnog mnijenja većina građana nije za strože mjere.

“Pripremili smo kapacitete za sve scenarije, raspoređujemo resurse prema potrebama i zahvalni smo svima koji surađuju u ovim izazovnim vremenima”, rekao je, prenose 24sata.