Sandra Benčić o Berošu: Plenković ga instalirao kao Pedra koji će visjeti kad-tad…

Sandra Benčić o Berošu: Plenković ga instalirao kao Pedra koji će visjeti kad-tad…

Saborska zastupnica Zeleno-lijevog bloka u Hrvatskom saboru Sandra Benčić gostovala je u Newsroomu gdje je govorila o inicijative oporbe za smjenu ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića. Komentirala je i koronakrizu u Hrvatskoj te kako Vlada upravlja situacijom.

“Kad se radi o korupcijskim slučajevima, ne zanimaju nas imena ljudi i stranaka nego da se otkrije do kraja tko je sve umiješan u aferu ili ako se radi o lošoj odluci za hrvatske građane. Je li HDZ ili SDP, nama to zapravo nije bitno. Smatramo da je najveća odgovornost upravo ministra Ćorića jer je on, kad je poništio rješenje svog prethodnika ministra Dobrovića i kada je išao kontra nalaza i upute svoje službe za zaštitu prirode, omogućio investitoru da realizira određeni postotak investicije kako bi mogao zadržati taj status povlaštenog distributera električne energije i da zadrži tu tarifu tada je to investitoru pogodovao i omogućio da nam naplaćuju sljedećih 14 godina struju po 118 posto većoj cijeni”, kazala je Benčić

“Nije gledao interes građana Hrvatske”, dodala je.

Osvrnula se i na situaciju vezanu uz LNG terminal te dodala da se Hrvatska treba okrenuti drugim izvorima energije.

“Po nama, strateški cilj Hrvatske treba biti solarizacija i povećanje energetske neovisnosti kroz solarizaciju, a ne kroz investiranje i izgradnju infrastrukture za fosilna goriva koja smo ionako obećali i nadam se, želimo smanjiti i onda u potpunosti ukinuti do 2050. godine. Naš cilj treba biti da vlasništvo nad resursima za proizvodnju energije bude u vlasništvu građana i u javnom vlasništvu. Ono što Ćorić radi je potpuno obratno. Hrvatska je postala El Dorado za investitore u obnovljive izvore energije jer im se daju previsoke subvencije iz državnog proračuna. Zbog toga na kraju naši građani plaćaju skuplju struju”, rekla je Benčić i dodala je da se Možemo! zalaže za posve druge energetske politike.

Na pitanje gubi li Vlada kontrolu nad koronakrizom, Benčić je kazala da “Plenković ne želi prikazati da ima kontrolu jer ne želi imati odgovornost za upravljanje covid krizom”.

Kazala je i kako je oporba predala svoje prijedloge koji bi trebali pomoći u borbi s koronakrizom.

“Jedna od ključnih stvari je razdvajanje unutar Stožera epidemiologa i epidemiološke struke od onoga što su na kraju odluke Vlade ili Sabora kada se radi o ustavnim ograničenjima prava građana gdje Sabor to treba donositi dvotrećinskom većinom”, rekla je.

Komentirala je i ministra zdravstva VilijaBeroša, pri čemu je istaknula da se on nalazi u nezahvalnoj poziciji.

“Njega je Plenković instalirao kao Pedra koji će visjeti kad-tad jer će on na kraju biti odgovoran za sve što je loše, a kada je nešto eventualno dobro, onda Plenković sebi pripiše zasluge. Ministar Beroš je u nezahvalnoj poziciji jer ni minute nije uspio biti ministar zdravstva nego je postavljen na čelo upravljanja krizom, pri čemu samim zdravstvenim sustavom ne upravlja na način koji bi primjeren izvanrednoj situaciji”, istaknula je Benčić.

“Ukupne mjere i odluke koje će se donositi i kako će mjere izgledati jest na Plenkoviću i Saboru koji mora sve te odluke koje ograničavaju prava građana dvotrećinskom većinom odobriti. To bi bio sustav gdje bi se znalo gdje je glava, gdje je rep i gdje je odgovornost”, zaključila je Benčić. Donosi N1