Vojska postavlja šatore za oboljele ispred bolnice u Varaždinu, stiže 60 dodatnih kreveta…

Vojska postavlja šatore za oboljele ispred bolnice u Varaždinu, stiže 60 dodatnih kreveta…

Danas poslijepodne vojska je započela s montažom šatora na parkiralištu Opće bolnice Varaždin.

Montažom grijanih, vojničkih šatora, bolnica će dobiti dodatnih 60 kreveta za oboljele od Covida-19.

U Varaždinskoj županiji iz dana u dan se bilježi rekordan broj novozaraženih i unatoč pojačanim smještajnim kapacitetima, slobodnih je kreveta sve manje. Danas je zabilježeno 254 novih slučajeva oboljenja.

U ovom trenutku, rekao je varaždinski župan Radimir Čačić, županija za bolesnike kojima je potreban kisik raspolaže s ukupno 155 ležajeva na tri lokacije i s 20 respiratora.

Trenutno je iskorišteno 95 ležajeva i 13 respiratora.

– Dinamika rasta korištenja kapaciteta vidljiva je iz činjenice da smo prije mjesec dana imali četiri bolesnika u bolnici s korištenjem kisika i nijednog na respiratoru, a prije 15 dana 28 na kisiku i četiri na respiratoru – upozorava na drastičan porast broja zaraženih varaždinski župan Čačić.

Osim u Općoj bolnici Varaždin, oboljeli se smještaju u Klenovnik i u bolnicu u Novi Marof. Pacijenti iz Marofa su, pak, prebačeni u lječilište Varaždinske toplice.

Iz Županije upozoravaju da će aktualnom dinamikom rasta, svi kapaciteti, uključujući i 60 kreveta u šatorima, biti popunjeni za 10-ak dana.

Zbog tako teške situacije, Županija i župan Čačić inzistiraju na znatno rigoroznijim mjerama.

– Jasno je da mjere moraju biti praćene financijskom kompenzacijom od strane države – rekao je župan.

Varaždinska županija pred neki je dan zatražila ograničavanje rada kafića do 20 sati, što je Nacionalni stožer odbio.

Šatori su postavljeni baš u krugu bolnice zbog mogućnosti spajanja na bolničku kisikanu, racionalnog korištenja medicinskog osoblja i logističkih resursa.

Istovremeno dok vojnici podižu šatore u bolničkom krugu varaždinske bolnice, ispred Sportskog centra TTS priprema se skup podrške Miji Ivanković, vlasnici centra (kćeri selektora Omana, Branka Ivankovića) koja je odbila pridržavati se epidemioloških mjera u centru.

U poruci stožeru nazvala ih je besmislenima. S tom su se konstatacijom složili iz Udruge Glas poduzetnika, a o čemu će se u 18 sati i javno izjasniti, piše Jutarnji.