KBC Rijeka obustavlja sve operacije koje nisu hitne. Šef Intenzivne nije optimističan: “Uskoro bi mogli iscrpiti sustav”

KBC Rijeka obustavlja sve operacije koje nisu hitne. Šef Intenzivne nije optimističan: “Uskoro bi mogli iscrpiti sustav”

Sve je više bolesnika s COVID-19 hospitaliziranih u Kliničkom bolničkom centru Rijeka.

Prema riječima ravnatelja riječke bolnice prof. dr. Alena Ružića, riječki KBC se prostorno i kadrovski prilagođava porastu broja zaraženih. Doznaje Novi List

Ipak, od idućeg tjedna bit će smanjem opseg redovnog programa.

– Unatrag tjedan dana u bolnici imamo kontinuirani porast COVID-bolesnika. Na samoj Klinici za infektivne bolesti smještena su 22 pacijenta, a na izdvojenim odjelima te klinike imamo još 22 bolesnika, odnosno 15 u zgradi Klinike za otorinolaringologiju i još sedam na sušačkom lokalitetu. To je izvjestan porast, no u posljednja 24 sata još je izraženiji porast bolesnika u respiracijskom centru gdje je 18 težih kliničkih slika od čega ih je osam na respiratoru.

Trend je jasan i zbog toga imamo dovoljno kapaciteta, no mislimo unaprijed tako da već od idućeg tjedna dodatno reduciramo redovni program i povećavamo kadrovske i prostorne kapacitete. To znači da ćemo u ovom trenutku morati dodatno smanjiti broj operacija koje nisu hitne, no sve što je vezano uz onkologiju i sve hitnoće, nastavlja se.

Na taj način dobit ćemo više anesteziologa i intenzivista, ali i liječnika drugih struka koji mogu na adekvatan način zbrinuti bolesnike. Sustav je spreman i predviđa dodatna pogoršanja, a ovakav je razvoj događaja, poruka građanima da budu odgovorni i dosljedni u prevenciji zaraze jer je to jedni put da smanjimo broj novih bolesnika, kazao je ravnatelj riječke bolnice.

Voditelj riječkog respiracijskog centra i predstojnik Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje prof. dr. Alen Protić podsjetio je da riječki centar skrbi o najtežim bolesnicima s COVID-om iz tri županije.

Po načinu kako se riječki respiracijski centar puni, Protić zaključuje da prognoze za idućih nekoliko tjedana u ovom trenutku i nisu optimistične.

– Naši kapaciteti se pune i pitanje je trenutka kad ćemo iscrpiti zdravstveni sustav. Po meni, to bi se moglo dogoditi polovinom ovog mjeseca kad će doći do problema s ostalim bolesnicima koji boluju od nekih drugih bolesti i trebaju našu skrb, upozorava Protić.

Ružić ipak vjeruje da će reorganizacijom posla unutar samog KBC-a Rijeka i suradnjom s ostalim zdravstvenim ustanovama iz županije, kao i kadrovskom pomoći ako bude potrebno, riječka bolnica moći zbrinuti sve bolesnike.

– Moram naglasiti da već sada imamo tri kategorije bolesnika: COVID-19 bolesnike, oni koji to nisu i oni koji su suspektni. KBC Rijeka je jedina ustanova u ovoj regiji koja liječi sve bolesti i sve te tri grupe mi moramo liječiti, a doći će i četvrta skupina bolesnika, onih s gripom. Mi na to mislimo i radimo planove, pred nama je izazov kombinacije gripe i COVID-19, sve su to scenariji koje pokušavamo predvidjeti. Ja sam i dalje optimističan, iako sam svjestan težine situacije. Konsolidiramo sustav i spremni smo na dodatna pogoršanja, no vjerujem da ćemo sve iznijeti kako treba, poručio je Ružić.

Dodatno pogoršanje stanja u bolnicama predviđaju i epidemiolozi, a ovotjedne visoke brojke novozaraženih, KBC Rijeka osjetit će s odgodom od desetak dana.

Opskrba kisikom bez prekida
Nakon što je jučer u nekim lokalnim medijima objavljena vijest da riječka Klinika za otorinolaringologiju na kojoj su smješteni COVID-bolesnici ima problema s fiksnom mrežom za opskrbu kisikom, u KBC-u Rijeka demantirali su vijest ističući kako su svi pacijenti na COVID-odjelu u zgradi Klinike za otorinolaringologiju u potpunosti medicinski zbrinuti uz adekvatnu tehničku potporu. U bolnici su trajno osigurane rezervne zalihe medicinskih plinova, odnosno postoji pomoćni sustav.
– Uz fiksnu mrežu medicinskih plinova i redovan broj boca s kisikom, KBC Rijeka je zbog postojećih okolnosti prije mjesec dana nabavio dodatnih 20 boca. Tehnički zastoj s fiksnom mrežom se regulira, opskrba plinovima je bez prekida, a stanje bolesnika nije ugroženo, poručili su iz KBC-a Rijeka.