Taman pustili u rad centralnu zgradu: “Sinoć u KB Dubrava primili 40 oboljelih”

Taman pustili u rad centralnu zgradu: “Sinoć u KB Dubrava primili 40 oboljelih”

Ivica Lukšić, v.d. ravnatelja KB Dubrava, opisao je na što nalikuje rad u bolnici čije je vođenje preuzeo u kritičnim trenucima zdravstvenog sustava.

“Jučer smo pustili u rad centralnu zgradu KB Dubrava. To je bilo taman na vrijeme, rekao bih, jer jutros imamo 250 bolesnika, od toga je 42 na respiratoru”, rekao je Lukšić i pojasnio:

“To znači da svi naši kapaciteti koje smo imali, planirali, ne bi više bili dostatni i mi smo morali proširiti se. Uostalom, to je bio dio plana od početka stvaranja PRIC-a u Dubravi.”

Rekao je da prijedlozi ekspertne skupine Ministarstva zdravstva imaju svoje logičnosti:

“(Imaju) i, rekao bih, dobar cilj. Mi smo dogovorili taj model. Međutim, jasno je da osobolje KB Dubrava i zbrinjavanje bolensika na ovaj način nije dostatno. Zahvalio bih svim ostalim zdravstvenim djelatnicima koji dolaze za pomoć u radu i liječenju u KB Dubrava.”

Objasnio je da je dogovor o pojačavanju u stručnom osoblju takav da im liječnici i sestre odnosno tehničari dolaze “u timovima, radi lakšeg funkcioniranja”, jer, kako je kazao, oni se međusobno poznaju, stoga lakše funkcioniraju:

“U medicini je posao timski.”

Rekao je da će im liječnici i sestre iz KB Dubrava pomagati da se lakše snađu, te da je to “kombinacija koja je dobra, poticajna, pokazuje solidarnost.”

“Ovo je situacija u kojoj se, usudio bih se reći, naš zdravstveni sustav nikada nije našao. Prema tome, nalazimo najbolji mogući način da u konačnici zdravstvena skrb i njega naših bolesnika bude najbolji mogući”, kazao je.

Potvrdio je voditeljici da KB Dubrava nije imala epidemiologa, ali je rekao da je imala dva epidemiologa, te da je cijelo vrijeme “tijesno surađivala s Klinikom za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević'”:

“PRIC u Dubravi je i osnovan kao podrška Infektivnoj klinici i ta suradnja je od prvog dana dobra i intenzivna, svakodnevna. Centar je podijeljen na dva dijela; na respiracijski centar, gdje glavnu ulogu imaju internisti, pulmolozi i ostali, a intenzivistički centar vode intenzivisti i anesteziolozi.”

“Noćas je u KB Dubrava primljeno 40 bolesnika oboljelih od covida. Vi te ljude morate negdje smjestiti, morate im dati kisik, morate im dati lijekove. Morate organizirati zbrinjavanje. Naravno da je to vrlo složeno. Sigurno da nije svima večera isporučena u sedam sati, ali ono što je trebalo, ono što je važno za njihovo liječenje, napravljeno je”, kazao je.

Za liječnike u KB Dubrava kazao je da su to “mladi ljudi koji su dovedeni u situaciju, izvanrednu, da liječe u privremenim prostorima, pod zaštitnom opremom”. Dodao je da se, usto, situacija oko njih mijenjala iz dana u dan.

“Trebali su jasnu informaciju”, kazao je, “To je opravdano i naša je zadaća to im osigurati.”

“Kriza je na površinu izbacila sve najbolje, u prvom redu ono u ljudima. Ali i sve ono loše, posebno nagomilane problem”, rekao je v.d. ravnatelja. Javlja N1