CRO Demoskop: SDP smanjio razliku iza HDZ-a, Most treći! Plenković i Milanović na vrhu i pozitivaca i negativaca…

CRO Demoskop: SDP smanjio razliku iza HDZ-a, Most treći! Plenković i Milanović na vrhu i pozitivaca i negativaca…

Mjesečno istraživanje političkih preferencija CRO Demoskop, koje je za RTL provela agencija Promocija plus, donosi i analizira Damira Gregoret.

Rejting stranaka

Foto: RTL

Vladajući HDZ (29,1 posto) ostaje prvi izbor, ali drugi mjesec zaredom bilježi blagi pad rejtinga, izgubili su jedan postotni bod u zadnjih mjesec dana – toliko je SDP (19,8 posto) s novim predsjednikom dobio – 29 posto HDZ, a gotovo 20 posto SDP! Za povratak na treću poziciju ovoga se mjeseca izborio MOST (8,6 posto) čiji rejting također raste.

Blizu je platforma Možemo! (7,6 posto), ali uz pad rejtinga koji je vidljiv i kod Domovinskog pokreta (7,3 posto). Sve ostale stranke i opcije su daleko. Stranka s imenom i prezimenom ima 2,3 posto

Najpozitivniji političari

Građani kao najpozitivnijeg političara i dalje vide premijera Andreja Plenkovića (19,8 posto), to je poruka gotovo 20 posto ispitanika dok ih 16 posto u takvom svjetlu vidi Zorana Milanovića. Posvađani duo tako je ostao na vrhu, premijer uz blaži pad u odnosu na listopad, predsjednik uz blaži rast. Treći izbor, ali daleko rjeđi je ministar financija Zdravko Marić (4,9 posto).

Najnegativniji političari

A posvađani duo ponovno je i na vrhu ljestvice najnegativaca – vode tijesnu bitku, ali predsjednik Zoran Milanović (21,9 posto) je tu ostao prvi izbor, dok je premijer Andrej Plenković (20,6 posto) na drugom mjestu. Obojica drugi mjesec za redom kod građana češće izazivaju negativan doživljaj, a istraživanje pokazuje i da je njihov sukob, unatoč rastu broja zaraženih, za gotovo petinu ispitanika glavna tema prošlog mjeseca. Treći najnegativac je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (5,6 posto).

Slijede Gordan Jandroković (2,8 posto), Miroslav Škoro (2,2 posto), pa Milorad Pupovac (2 posto).

Istraživanje CRO Demoskop za listopad pročitajte OVDJE