Slijedi rošada medicinskih sestara: ‘Imamo grč u želucu od same pomisli da možemo završiti na mjestu pacijenata’

Slijedi rošada medicinskih sestara: ‘Imamo grč u želucu od same pomisli da možemo završiti na mjestu pacijenata’

Sljedećih dana će iz četiri kliničke bolnice prema Dubravi krenuti 357, dok će iz Dubrave prema njima stići 128 medicinskih sestara i tehničara

Liječnicima bi rad bio gotovo nemoguć bez asistencije medicinskih sestara kojih je i prije pandemije nedostajalo zbog odlaska na unosniji rad u inozemstvo. Javlja RTL

Kako je KB Dubrava postao Covid centar, slijedi i velika rošada sestara.

Šetnja na svježem zraku prije odlaska na smjenu u Covid bolnicu Matejeva je rutina već dva tjedna. Iako se dobrovoljno javio za rad s najtežim pacijentima, u početku mu nije bilo svejedno.

“I sama pomisao da ulaziš u tako nešto gdje možeš i sam izgubiti glavu i završiti na tom istom mjestu gdje taj pacijent leži dosta je stresno i imamo baš grč svi u želucu od te pomisli”, ispričao je Matej Beroš. 

Pacijentima je puno teže kaže, pa im je, s kolegama dobrovoljcima osmislio poseban pristup.

“U strahu su. Sama pomisao da si u doticaju s koronom i onda mi još dođemo ovako obučeni, pa smo ih pokušali kroz neku pjesmu i neku zafrkanciju opustiti, to je ispalo ovako simpatično”, pojasnio je Matej. 

Sljedeći tjedan će im pomoći kolege iz ostalih zagrebačkih bolnica. Svaki će bolnički centar u Dubravu poslati po sedam posto svojih medicinskih sestara i tehničara, a Dubrava će im uzvratiti dijelom svog osoblja.

Tako će sljedećih dana iz četiri kliničke bolnice prema Dubravi krenuti 357, dok će iz Dubrave prema njima stići 128 medicinskih sestara i tehničara.

“Ono što nam je bio cilj je da medicinske sestre rade u timovima. Znači da tim kad dođe iz jedne ustanove da dođe u timu od 25 medicinskih sestara gdje će raditi u jednom odjelu u KB Dubravi”, izjavio je koordinator za sestrinstvo Mario Gazić

Zagreb će tako funkcionirati kao jedna velika bolnica, a slično će biti i s ostalim bolničkim centrima u zemlji.

“Medicinske sestre su četiri sata unutra, četiri sata se odmaraju vani, tako da kadrovi su potrebni u duplo većem broju, a sam KB Dubrava i rad u KB Dubrava je izuzetno zahtjevan i izuzetno troši više medicinskog kadra”, 

Sve to dobro zna i Matej, a kolegama koji će mu se uskoro pridružiti poručuje da se ne trebaju bojati i da daju sve od sebe, jer ovo je sad poziv gdje se moraju pokazati i dati svoj maksimum kako bi pomogli tim ljudima.

A kako bi pomogli sestrama i tehničarima, sindikati će se pokušati izboriti da im vrijeme provedeno s kovid pacijentima bude priznato kao beneficirani radni staž.