Biden najavio teška vremena, unatoč cjepivu: Čeka nas mračna zima, moglo bi umrijeti 200.000 ljudi

Biden najavio teška vremena, unatoč cjepivu: Čeka nas mračna zima, moglo bi umrijeti 200.000 ljudi

U Bidenovoj radnoj skupini bi svoj obol trebali dati vodeći američki epidemiolozi i stručnjaci za javno zdravstvo

Unatoč tome što još aktualni predsjednik Donald Trump i dalje odbija prihvatiti rezultate prošlotjednih izbora u SAD-u, njegov nasljednik Joe Biden građanima već početkom tjedna planira predstaviti svoj plan borbe protiv koronavirusa koji se ponovno nekontrolirano širi zemljom. Piše Jutarnji list

U subotu, kad je vijest o Bidenovoj konačnoj pobjedi okupirala pozornost svih svjetskih medija, ispod radara je prošla informacija da se broj novozaraženih u SAD-u popeo na više od 126.000 slučaja na dan, što je rekord od početka pandemije u toj zemlji.

Novoizabrani predsjednik Joe Biden osnovao je radnu skupinu specijaliziranu za covid-19, u kojoj bi svoj obol trebali dati vodeći američki epidemiolozi i stručnjaci za javno zdravstvo, neovisno o ideološkom opredjeljenju.

13 stručnjaka

Prema informacijama medija, koji su do imena Bidenova “stožera” došli zahvaljujući anonimnim izvorima, na čelu radne skupine mogao bi se naći dr. Vivek Murthy, bivši glavni kirurg SAD-a koji je služio u administraciji Baracka Obame. Biden bi mogao angažirati i dr. Davida Kesslera, bivšeg povjerenika Agencije za kontrolu lijekova i hrane, te Marcellu Nunez-Smith sa Sveučilišta Yale, koji su također služili u prijašnjim demokratskim federalnim vladama.

Među 13 stručnjaka od kojih Biden planira slušati savjete o pandemiji koronavirusa, mogli bi se naći i neki Trumpovi dužnosnici, poput Ricka Brighta Luciane Borio, koji su javno istupili protiv aktualne administracije zbog učinjenih propusta koji su doveli do visoke stope smrtnosti.

Zeke EmanuelAtul Hawande te Celine R. Gounder samo su neka od imena koja se također spominju u kontekstu Bidenove radne skupine za covid-19, čija će glavna zadaća biti unapređenje suradnje federalnih i lokalnih dužnosnika u pronalasku optimalnih odgovora na opasnost od pandemije.

Otvaranje škola

Skupina će, piše Washington Post, voditi računa o gospodarskim interesima, kao i o sigurnosti ponovnog otvaranja škola. Vrsni stručnjaci koje izabrani predsjednik planira angažirati, kao i brzina njegove reakcije nakon proglašenja rezultata, simbol su Bidenove svjesnosti ugroze, ali i krize koja će uvelike obilježiti početak njegova mandata u Bijeloj kući.

– Pandemija covida-19 jedan je od najvažnijih izazova s kojim će se susresti moja vlada. Upravo zato želim temeljiti odgovor na procjeni znanstvenika i stručnjaka – poručio je Biden u sklopu službenog priopćenja.

Sjedinjene Američke Države trenutačno bilježe više od 100.000 novih slučaja na dan, a prosjek umrlih od komplikacija prouzročenih koronavirusom veći je od 1000 na dan.

– Ne možemo obnoviti gospodarstvo i ponovno uživati u onim najljepšim životnim trenucima dok ne uspostavimo kontrolu nad virusom. To je moj cilj, a za njega ću biti spreman posegnuti za svakom raspoloživom mjerom – rekao je novi predsjednik SAD-a.

No, osim najave budućih suradnika i pripremanja terena za preuzimanje kormila do kojeg će doći za točno 71 dan, ostaje malo toga što Biden trenutačno može učiniti. Osobito ako još aktualna administracija bude činila sve što je u njezinoj moći da maksimalno oteža i zakomplicira mirnu tranziciju vlasti, koja se do ove godine smatrala svojevrsnom krunom američke demokracije.

U slučaju da Trumpova administracija sljedećih deset tjedana ne poduzme korake protiv nekontroliranog širenja virusa, što prema porukama koje posljednjih dana dolaze iz Bijele kuće nije pretjerano realno očekivati, epidemiolozi upozoravaju da bi se stanje moglo drastično pogoršati, čime bi Biden i Harris na dolasku mogla dočekati dramatična kriza na početku mandata.

Također, Bidenov ambiciozni plan za odgovor na koronavirus podrazumijeva i drastično povećanje razine testiranja, kao i formiranje agencije u kojoj će 100.000 djelatnika u javnom zdravstvu biti zaduženo za praćenje kontakata zaraženih građana.

Sigurno cjepivo

Istodobno, izabrani predsjednik namjerava osjetno povećati proizvodnju zaštitne opreme, ali i dogovoriti plan za distribuciju sigurnog cjepiva kada se ono nađe na tržištu.

Međutim, njegov bi ambiciozni plan mogao naići na prvi kamen spoticanja – političku stvarnost Senata u kojem, kako stvari stoje, većinu i dalje drže republikanci Mitcha McConnella sa zadaćom da brane suprotne interese više od 70 milijuna građana koji su glasali za Trumpa.

Biden: U idućim mjesecima moglo bi umrijeti još 200.000 Amerikanaca

Izabrani američki predsjednik Joe Biden održao je govor o pandemiji koronavirusa nakon što se sastao sa svojim ‘stožerom’.

Amerikance je još jednom pozvao da nose zaštitne maske, ali i upozorio da slijedi teška zima.

– Bez obzira na odlične vijesti o Pfizerovom cjepivu, i dalje nas čeka vrlo mračna zima. Izazov koji je pred nama i dalje raste, poručio je Biden.

Dodaje i kako će proći mjeseci prije nego što cjepivo bude dostupno širokim masama, a iznio je i crnu prognozu kako bi u sljedećih nekoliko mjeseci od covida moglo umrijeti još 200.000 Amerikanaca. 

– Neću biti predsjednik do siječnja 2021. Nema veze za koga ste glasali, nema veze ni koje ste stranke član, ni koji su vaši politički stavovi. Možemo stasiti na desetke tisuća života kada bismo nosili maske idućih nekoliko mjeseci. Ne živote demokrata ili republikanaca. već američke živote, poručio je Biden.

– Možemo staviti virus pod kontrolu, obećavam vam, rekao je Biden.