Državni tajnik ne priznaje izbor Bidena, obećava glatku tranziciju prema drugoj Trumpovoj administraciji…

Državni tajnik ne priznaje izbor Bidena, obećava glatku tranziciju prema drugoj Trumpovoj administraciji…

Američki državni tajnik Mike Pompeo odbio je u utorak priznati izbornu pobjedu Joea Bidena i obećao glatku tranziciju prema “drugoj administraciji Donalda Trumpa”.

Na pitanje o mjerama koje je poduzeo State Department, ključno ministarstvo za nacionalnu sigurnost, kako bi olakšao tranziciju s ekipom izabranog predsjednika Bidena, Pompeo je spomenuo “glatku tranziciju prema drugoj Trumpovoj administraciji”, prenosi N1.

“Izbrojat ćemo sve glasove”, dodao je na konferenciji za novinare i jamčio da su čelnici svijeta “svjesni da se radi o pravnom procesu koji traje”.

“Svijet treba biti siguran da će biti uspješna tranzicija potrebna da State Department bude učinkovito operativan danas i učinkovito operativan s predsjednikom koji će 20. siječnja stupiti na funkciju”, nastavio je državni tajnik.

“Ovo ministarstvo je u potpunosti posvećeno jamčiti da su izbori diljem svijeta sigurni, slobodni i pravedni, i dužnosnici (State Departmenta) izlažu život da to osiguraju”, inzistirao je ocijenivši “smiješnim” pitanje o Trumpovom stajalištu koje potkopava te napore.

Brojni čelnici zemalja koje su saveznice Sjedinjenih Država, poput Francuske, Velike Britanije preko Turske, Saudijske Arabije i Izraela čestitale su Joeu Bidenu na pobjedi na predsjedničkim izborima.

Ali republikanski predsjednik odbija priznati poraz i obećao je da će se boriti na sudu za preokret rezultata, ali bez ikakvog dokaza o masovnim prijevarama na koje upozorava, prenosi N1.