Vidović Krišto o aferi Vjetroelektrane: Zato strani ulagači zaobilaze Hrvatsku…

Vidović Krišto o aferi Vjetroelektrane: Zato strani ulagači zaobilaze Hrvatsku…

Saborska zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto komentirala je za N1 Studio uživo raspravu oko interpelacije rekavši da je rad Vlade oko vjetroelektrane Krš-Pađene kruna korupcije.

“Ova mega korupcijska afera primjer je zašto strani ozbiljni ulagači zaobilaze Hrvatsku. Ovo je kruna korupcije”, rekla je Karolina Vidović Krišto komentirajući raspravu oko interpelacije i dodala:

“Ne bih rekla da je ministar Tomislav Ćorić glavna figura, on je samo jedan u nizu. Tu su Ivan Vrdoljak, ministar Zdravko Marić, Ćorić i agencije pod njegovom nadležnošću, i tu je Plenković koji je obrazloženjem odbijanja interpelacije priznao naše navode koje smo istaknuli kao razlog da se mora održati rasprava i da moraju dati ugovore na uvid koji su bili štetni za Hrvatsku. On je priznao da je došlo do korupcijskog djelovanja i da je ugovor koji je sklopila vlada Zorana Milanovića i u kojoj je glavni akter bi Vrdoljak, da je ona problematična i korupcionaška. On je počeo, Andrej Plenković je nastavio, morao je raskinuti taj ugovor. Netočno je da se ne mogu raskinuti. Za Hrvatsku je to šteta više od dvije milijarde kuna. Neke zemlje su retrogradno smanjile cijenu, Plenković to nije učinio, a imao je milijun elemenata za raskid ugoovra. Ugovor je u početku bio ništetan jer nisu bili ispunjeni uvjeti za sklapanje.”

Ističe da bi trebali dobiti ugovore na uvid: “Interpelacija je to – rasprava, ali uz uvid u ugovore. Mi danas imamo raspravu o tome hoćemo li prihvatiti inetrpelaciju, mislim da je to već ponižavanje demokracije u Hrvatskoj. Vlada je odgovorna Saboru. Kad Sabor želi uvid u ugovore, Vlada odbija interpelaciju potvrđujući naše navode.”

Na odgovornost poziva predsjednika Vlade Andreja Plenkovića: “Njegovi potezi su gori od Vlade Zorana Milanovića jer je tad već bilo jasno u EU da su cijene pale. Vjetropark nije bio gotov, ugovor se mogao raskinuti. EU države su retrogradno mijenjale ugovore na štetu investitora, no oni i s manjom poticajnom cijenom imaju veliku zaradu. Ako je toliko siguran u to da nije inkriminiran u ovoj aferi, Plenković je trebao dati ugovore na uvid, ali tad bi morao objasniti zašto nije raskinuo štetan ugovor, zašto je uopće sklopljen, zašto je povlaštena cijena bila van svih rangova, a mora odgovarati i zbog kredita HBOR-a.”

“Hrvatska ne može funkcionirati bez vladavine prava, a Plenković odbijanjem davanja ugovora od javnog interesa na uvid, gleda u lice svakom čovjeku i kaže – mi radimo što hoćemo”, dodaje Vidović Krišto.

Kolona sjećanja

Komentirala je i odluku da se dozvoli održavanje Kolone sjećanja.

“Upozoravam već mjesecima na to da se ne može čuti glas epidemiologa koji misle drugačije od HDZ-ovog Stožera. Nije se dovoljno rasplela javna rasprava. Važno je čuti i one ljude koji govore s pozicije struke, a ne slažu se s HDZ-ovim Stožerom. Što se tiče Kolone sjećanja, nisam epidemiolog ni infektolog, pozivam na plurizam u svijetu znanosti, ali logično budući da postoji niz stvari koje rade u praksi (kafići i retorani), ovo je događaj na vanjskom prostoru, ne znam kako može biti problematično, može se hodati na distanci.”

Smatra da se politizacija Kolone sjećanja ove godine već desila pri otvaranju Vodotornja: “Javna televizija HRT, koja je dužna pratiti sve važne događaje, to otvaranje nije prenosila. Tu se već vidi da je politizacija na visokom nivou i koliko su ovisne medijske institucije poput HRT-a. Što će biti, ne znam, ali ovaj primjer bezobraznog odnosa prema toj svetinji koja se zove Vukovar, pokazuje koliko ova Vlada nema sluha ni za što što se ne tiče njihovog interesa.”