Ivo Josipović:”Hrvatska nikada nije imala snažniju krizu u odnosima predsjednika i premijera”

Ivo Josipović:”Hrvatska nikada nije imala snažniju krizu u odnosima predsjednika i premijera”

Bivši predsjednik Ivo Josipović gostovao je u Novom danu i komentirao odnose između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića.

Upitan hoće li biti održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, oko koje nema dogovora između premijera i predsjednika.

Ne mogu znati, ali je šteta da se dva najviša državna dužnosnika ne mogu dogovoriti oko sastanka koji je potencijalno važan i doista mislim da bi oba morala shvatiti da snose odgovornost za funkcioniranje države, rekao je Josipović.

“Morali bi smoći snage prijeći preko osobnih animoziteta”, dodao je.

“Mora doći dan kad će obojica pristati na razgovor”

Morat će doći dan kad premijer mora pristati na razgovor, kao i predsjednik, ili će se nastaviti ovakva situacija. Ja se nadam da će se naći zajednički jezik i da će se osobni animoziteti staviti pod tepih barem onoliko koliko treba da stvari funkcioniraju, rekao je bivši predsjednik.

Dodao je da se radi o najvećoj krizi u komunikaciji premijera i predsjednika dosad.

“Ovu situaciju neće riješiti zakon. Ovo je pitanje odnosa dva najviša državna dužnosnika i ne vidim da bi se zakonom stvar riješila”, rekao je Josipović.

“Bilo bi dobro da one ovlasti koje Ustav daje predsjedniku budu operacionalizirane i time bi se spriječile ovakve situacije”, rekao je bivši predsjednik, dodavši da funkcija predsjednika ne bi smjela biti samo “ukras”, nego da bi se njegova funkcija, bez povećanja ovlasti, trebala operacionalizirati.

“Doista nedostaju operativni mehanizmi. Dobro je da građani izravno biraju predsjednika, ali bilo bi dobro da se tom predsjedniku daju mehanizmi za obavljanje zadaća koje je Ustav i predvidio”, kazao je Josipović.

Legitimitet – glavni problem

“Glavni problem u sukobu jedno-drugo brdo ima doista najviši legitimitet, jer je izravno izabran, dok premijer to nema. Prošli put, vidimo, svoj je legitimitet izvlačio iz glasova “žetončića””, rekao je Josipović.

Predsjednik Vlade smatra da su istupi predsjednika države neprimjerene. “Vidjeli smo, uvrede su se izbacivale s oba brda iz oba pravca i to ne bi trebao biti razlog da nema komunikacije. Obojica nose odgovornost prema građanima i moraju pod svaku cijenu naći snage da razgovaraju, pa makar se i svađali na sastanku. I ne mora se sve događati pred kamerama, mogu stvari obaviti i u četiri oka”, rekao je Josipović u emisiji Novi dan N1 televizije