Kako se nikome nije “upalila lampica”? Famozni Talijani u Rijeci u 2 godine obrnuli bar 370 milijuna…

Kako se nikome nije “upalila lampica”? Famozni Talijani u Rijeci u 2 godine obrnuli bar 370 milijuna…

Slučaj šest tvrtki talijanskih osnivača koje su iza sebe ostavile porezni dug od 210 milijuna kuna zorno oslikava svu »propusnost« hrvatskog financijskog i poreznog nadzora. Primjeri ponajvećih, tvrtki Keepmetal i LD Metal, pritom upravo zastrašuju razmjerima.

Samo preko ovih dviju tvrtki okrenulo se, prema gruboj procjeni, barem 370 milijuna kuna, pa kako je moguće da se ni u jednoj kontrolnoj sobi, uvjetno rečeno, kroz protekle tri godine nije upalila »lampica«? Piše Novi list

U ovom trenutku jedino što se sa sigurnošću zna i jedini ulazni parametar s kojim se barata jest službeni podatak Porezne prema kojem Keepmetal i LD Metal imaju ukupni dug od 105 milijuna kuna po osnovi poreza na dobit, dohodak i doprinosa za obvezna osiguranja.

Međutim, i to već dovoljno upućuje na to kakvi su to iznosi morali prolaziti kroz račune ovih tvrtki od kojih danas, na njihovoj zajedničkoj adresi u Užarskoj 1, nema nikakvog vidljivog traga.

Pritom je jedna osnovana početkom, a druga krajem 2017. godine što znači da su se te stotine milijuna kuna vrtjele u prilično zbijenom vremenskom razdoblju od svega dvije, najviše tri godine.

Iz sudskog registra vidljivo je da tvrtka Keepmetal kroz sve to vrijeme nije predala na javnu objavu niti jedan godišnji izvještaj o poslovanju, a LD Metal samo izjavu o neaktivnosti u 2017. godini.

Prema podacima s Poslovna.hr, LD Metal poslovao je samo preko jednog žiro računa koji je ugašen lani u listopadu.

S obzirom na službenu evidenciju slijedom koje ta tvrtka duguje s osnova poreza na dobit 15,5 milijuna kuna te dodatna 22 milijuna kuna od poreza i prireza na dohodak, grubi izračuni iskazuju da se moralo raditi o najmanje 150 milijuna kuna koji su se okrenuli preko računa ove tvrtke.

U slučaju Keepmetala, čiji je prezni dug još i veći, moralo se raditi o još većem iznosu – barem 220 milijuna kuna.

Prema Poslovna.hr, Keepmetal radio je preko tri žiro računa. Jedan je ugašen još 2017., drugi u lipnju ove godine, a jedan – još uvijek aktivni – je u blokadi, ali tek od kolovoza ove godine.