Miriam Kervatin iz Udruge Blokirani: Umirovljenici će biti najveće žrtve ovrha…

Miriam Kervatin iz Udruge Blokirani: Umirovljenici će biti najveće žrtve ovrha…

Sredinom prošloga mjeseca obustavljen je moratorij nad ovrhama, a Miriam Kervatin iz Udruge Blokirani smatra kako će umirovljenici biti najveće žrtve u novom valu ovrha.

Miriam Kervatin iz Udruge Blokirani smatra kako će umirovljenici biti najveće žrtve u novom valu ovrha, a uvjerena je kako javnost ne dobiva točne podatke o broju blokiranih građana, piše Zagreb News. U javnosti se najčešće spominje 200 do 300 tisuća blokiranih, a Kervatin tvrdi da će njihov broj uskoro premašiti čak 500 tisuća.

Ne daju točne podatke zato što je jasno da u situaciji poput ove, kada smo na vrhuncu pandemije, kada smo sa smanjenim prihodima na pragu recesije i gubitka velikog broja radnih mjesta, zaustavljanje zastoja ovrha i otvaranje lova na prezadužene znači ekonomski kolaps Hrvatske.

Ne daju se točne informacije u javnost, nego se javnost informira na osnovi lažnog optimizma koji nije održiv. Problem je velik, on će biti vidljiv, više ga se neće moći skrivati, i u roku od tri mjeseca ukupan broj blokiranih građana narast će na više od 500 tisuća, što je za 140 tisuća više nego na početku Milanovićeve vlade”, upozorila je Kervatin.

Umirovljenici u strahu od blokada koje će trajati doživotno

Najviše ovrha dolazi iz Zagreba pa tako i najveći broj umirovljenika s ovrhama dolazi iz glavnoga grada. U Hrvatskoj postoji nešto manje od 26 tisuća ovrha nad mirovinama, no u HZMO-u za Zagreb News nisu mogli odgovoriti koliko iznosi njihov dug.

“Jako je loše živjeti u državi gdje vlast ne razumije i ne želi razumjeti život najmanjeg među nama. Umirovljenici su u strahu od blokada koje će trajati doživotno! U jeku pandemije osuđeni su na još manja primanja i u strahu su za vlastiti život i bolest. Veliki broj starijih, bolesnih i samohranih, onih koji se nemaju gdje obratiti za pomoć, ove zime se neće grijati.

To je vrlo nehumani i to će povećati broj umrlih od covida-19. Hrvatska je bolesna od predrasuda i od crno-bijelog svijeta”, zaključila je Kervatin iz Udruge Blokirani.