REMETINAC:‘Uprava krije kakva je situacija s koronom, policajci su na rubu snaga, nema lijekova…‘

REMETINAC:‘Uprava krije kakva je situacija s koronom, policajci su na rubu snaga, nema lijekova…‘

U pismu zatvorenika koje je stiglo Jutarnjem navodi se da je zaraženo sedmero zatvorenika i nekoliko policajaca.

“Ovim se putem obraćam iz zatvora Remetinec, gdje je stanje kaotično, gdje zatvor skriva činjenice o covidu-19, gdje su ispražnjene dvije sobe na prvom odjelu, na osmom odjelu jedna soba, na karanteni jedna soba itd. Komandira je sve manje, na šetnju nas znaju pustiti obje strane, po 30, 50 ljudi, gdje moramo s maskama na šetnju, ali kad se vraćamo, opet ih moramo staviti. Ali na šetnji nitko ne nosi masku. Kad nas izvode na pregled u vanjsku bolnicu, ne prolazimo nikakve provjere, npr. mjerenje temperature, trijaže, što nije normalno…”

Tako počinje pismo jednog od zatvorenika koji su u remetinečkom zatvoru, koje je napisao 1. studenoga na trgovačkom papiru i koje nam je dostavila njegova supruga.

Niz optužbi

Pismo ima četiri stranice, a osim što taj zatvorenik tvrdi da zatvor krije kakva je situacija s koronom, iznosi niz optužbi koje se odnose na odgovorne u zatvoru u Remetincu. Nadalje, isti zatvorenik tvrdi da se u zatvor zaprimaju osobe koje se ne testiraju, ali za to, kaže, ne krivi zdravstveno osoblje u zatvoru, te tvrdi da je u zatvoru sve manje pravosudnih policajaca i da su neki čak povučeni iz mirovine. Žali se i na naplaćivanje poziva obiteljima, kao i na nemogućnost da kontaktiraju upravitelja.

“Pravosudni policajci su na izmaku snaga, nema lijekova, stalno nešto fali i mi zatvorenici postajemo anksiozni od brige za svoje najbliže…”, priča zatvorenik.

I dok on tvrdi da se skriva koliko je zatvorenika pozitivno na covid, na naš upit Ministarstvo pravosuđa odgovorilo je kako je točno da je u zagrebačkom zatvoru i Centru za dijagnostiku, koji je posebna ustrojstvena jedinica u okviru zatvora, na covid pozitivno sedam zatvorenika. Svi su upućeni u zatvorsku bolnicu.

Tri vrste jelovnika

“Prilikom prijema zatvorenika na izdržavanje kazne zatvora isti se odvajaju u posebne prostorije u kojima se nalaze do rezultata testa na covid-19 te se po negativnom rezultatu testiranja smještaju na odjel s drugim zatvorenicima. U zatvoru u Zagrebu i Centru za dijagnostiku u Zagrebu do 3. studenog 2020. godine na covid-19 testirano je 1136 zatvorenika.

Svim zatvorenicima pružena je adekvatna zdravstvena zaštita u Odjelu zdravstvene zaštite zatvorenika zatvora u Zagrebu, a po potrebi i u vanjskim ustanovama javnog zdravstva. Također, svim službenicima i zatvorenicima osigurana je dostatna količina zaštitnih sredstava sukladno propisanim epidemiološkim mjerama”, odgovaraju.

U odnosu na prehranu zatvorenika ističu da se jelovnici sastavljaju na tjednoj osnovi, vodeći strogo računa o tome da obroci ispunjavaju propisanu kaloričnu vrijednost.

“Postoje tri vrste jelovnika koji uključuju dijetalnu prehranu za zatvorenike sa zdravstvenim problemima i tzv. vjersku prehranu, odnosno prehranu za zatvorenike različitih vjerskih opredjeljenja i uvjerenja”, ističu. Javlja Jutarnji list